Pira je eno najstarejših žit, kar jih je gojil človek.

Skozi stoletja je nekako izginila; zdravo, dobro prilagodljivo in odporno žito so izpodrinile druge žitarice, predvsem pšenica. V zadnjih letih pa starodavno super žito zopet zavzema pomembno mesto v naši prehrani, saj smo se začeli zavedati, da je pira lahko odličen in zdrav nadomestek belemu rižu, pirina moka pa beli pšenični moki.

Pira je zdrava žitarica, saj vsebuje približno:

  • 62% ogljikovih hidratov,
  • 11% beljakovin,
  • 3% maščob,
  • 9% vlaknin,
  • veliko mineralov (magnezij, železo, fosfor, kalcij, natrij) in veliko vitaminov (A, B, E),
  • v piri najdemo tudi antioksidante, ki preprečujejo rakava obolenja.

Ne skrbite zaradi ogljikovih hidratov, ki se nahajajo v piri, saj sodijo med zdrave ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom (GI pire je 45).

Bela in polnozrnata

Tudi pirina moka je lahko navadna (bela) ali polnozrnata. Vsekakor je najboje uporabljati polnozrnato oziroma polnovredno moko (to velja za vsa žita), saj to pomeni, da je bilo mleto celo zrno, skupaj z ovojnico in otrobi, kjer se nahaja največ mineralov in vitaminov, ki tako ostanejo v moki.

pira2

Tako pri pirini, kakor tudi pri vseh ostalih mokah, je bistvenega pomena, da je moka sveže mleta. Namreč od časa, ki je potekel od mletja moke, je odvisno koliko vitaminov in mineralov je moka že izgubila. Tista pirina moka, ki jo z veseljem kupite v trgovini, je tam počivala več tednov ali mesecev in zaradi prisotnosti kisika izgubila že večino koristnih snovi.

Kuhajte in pecite s pirino moko

Iz pirini moke lahko pripravite praktično vse: kruh, biskvit, palačinke, piškote itd. Uporabite jo lahko tudi za zgoščevanje jedi (juh in omak). Pri peki kruha ali peciva pa jo lahko poljubno mešate z drugimi vrstami moke (dobro se obnese skupaj z rženo moko).

pirin kruh

Ko se boste navadili na okus pirine moke, boste pozabili na belo pšenično moko, ki našemu telesu ne prinaša nič dobrega. Pri peki pirinega kruha pa lahko kvas nadomestite s pecilnim praškom iz vinskega kamna in boste za svoje zdravje naredili še nekaj dobrega, predvsem tisti, ki se borite z zakisanostjo telesa in kandido. Tak kruh pa lahko (zaradi prej naštetih lastnosti pire) ostane na vašem jedilniku tudi če se želite znebiti odvečnih kilogramov.