Kmetija Klepec

  • Domače kamutove testenine (ravni makaroni) Klepec, 400g

    Domače kamutove testenine so brez jajc in brez konzervansov. Narejene so iz hišne polnozrnate moke iz pšenice khorasan, ki jo doma pridelamo in tudi zmeljemo v mlinu na kamen.

  • Domače pirine testenine (makaroni) Klepec, 400g

    Domače pirine testenine so brez jajc in brez konzervansov. Narejene so iz hišne polnozrnate pirine moke, ki jo doma pridelamo in tudi zmeljemo v mlinu na kamen.

  • Ajdova kaša hladno luščena Klepec, 500g

    Ajda je zrasla na domačih poljih ob reki Kolpi. Pri pridelavi ajde je uporaba fitofarmacevtskih sredstev skoraj nepotrebna, saj je ajda zelo odporna proti škodljivcem.

    Ajdo požanjemo, posušimo in primerno shranimo. Iz ajdovih semen s hladnim luščenjem dobimo zeleno ajdovo kašo. Pri hladnem luščenju ajde ostane tudi nekaj temnih luščin, ovojnic zrnja, ki pa se med kuhanjem povsem razpustijo in niso moteče.

  • Kamutov zdrob Klepec, 500g

    Kamutov zdrob lahko skuhaš na vodi ali na mleku, lahko ga uporabiš v različnih sladicah, za prehrano dojenčkov in manjših otrok.

    Zdrob je bolj polnega okusa kot najbolj poznani pšenični zdrob.

  • Domače aktivirane pšenične testenine (svedrčki) Klepec, 400g

    Testenine so narejene iz naše pšenične moke, ki jo najprej kalimo. To pomeni, da zrno odvrže zaščitni ovoj, začnejo se odvijati različni kemični procesi. Proces kaljenja ob pravem času ustavimo, moko na nizki temperaturi posušimo in zmeljemo v našem mlinu na kamen. Iz te moke naredimo aktivirane pšenične testenine.

    Kaljene pšenične testenine so narejene brez jajc.

  • Kaljena polnozrnata pšenična moka Klepec, 500g

    Kaljena pšenična moke ja narejena iz pšenice, ki je zrasla na poljih ob reki Kolpi. Pšenico namočimo in ustvarimo optimalne pogoje za rast. Pšenično zrno začne razgrajati zaščitni ovoj. Požene kalček in iz spečega zrna se v pšeničnem zrnu pojavi življenje. Proces kalitve natančno opazujemo in ob optimalnem času kaljenje ustavimo. Kaljeno pšenično zrno na nizki temperaturi posušimo in z mlinom na kamen zmeljemo v kaljeno moko.

  • Domače pšenične šurlice Klepec, 400g

    Če so ostale testenine z naše kmetije narejene iz polnozrnate moke, so te za razliko narejene iz pšenične bele moke. Testenine so brez jajc.

    Zaradi zanimive oblike, so te testenine odlične za bogate omake in družinsko razvajanje.

  • Domače belokranjske šurlice Klepec, 400g

    V Kvarnerju jih imenujejo šurlice, v južni Italiji cesarecce, skupno pa jim je, da zaradi svoje oblike ravno prav zajamejo omako v svoje kanale.

    Na kmetiji smo to obliko testenine imenovali belokranjske šurlice. Šurlice zaradi res vrhunske oblike, belokranjske pa zato, ker smo v paketu zmešali nekaj svetlih, nekaj črnih in nekaj zelenih (bučnih) šurlic in to je prav takšna kombinacija barv kot jo gledamo vsak dan na brezi, ki stoji v sredi našega dvorišča.

  • Domače pirine šurlice Klepec, 400g

    Na vašem krožniku se pirine testenine izkažejo kot okusen, hranljiv obrok. To pa zato, ker je pira narasla na naših poljih ob Kolpi. Potem smo jo zmeli v mlinu na kamen. Na kmetiji smo iz te sveže zmlete moke naredili testenine v obliki šurlic. Ta oblika testenin je super, saj omaka najde prostor v vdolbini testenine. In zaradi vsega tega vam pirine šurlice še posebej dobro teknejo!

  • Domača polenta Klepec, 500g

    Polento zmeljemo iz domače sorte koruze, iz trdinke osemredke. Gre za tradicionalno staro sorto koruze, ki seveda gensko ni spremenjena.

    Sporočate nam, da je domača polenta s kmetije bolj polnega okusa kakor ste navajeni pri običajni polenti, ki jo najdete na trgovinskih policah. Razlog bo najbrž v tem, da je polenta narejena iz stare sorte koruze ter seveda to, da je vedno sveže zmleta.

  • Kaljena polnozrnata ajdova moka Klepec, 500g

    Na kmetiji radi okusno in dobro jemo in imamo ta privilegij, da lahko ogromno pridelamo sami. Ajda, iz katere naredimo kaljeno ajdovo moko, zraste na naših njivah ob Kolpi. Na kmetiji imamo dolgo tradicijo pridelovanja žit in ajda je eno izmed naših najljubših.

    Ker pa smo tudi radovedni, vedno radi ustvarjamo kaj novega. Kaljeno ajdovo moko naredimo tako, da ajdo najprej namočimo in ustvarimo optimalne pogoje za rast. Iz spečega zrna se začne v ajdi prebujati življenje in s tem kopica kemičnih procesov. Proces kaljenja ob pravem času ustavimo in kaljena zrna na nizki temperaturi posušimo. Zrnje v manjših količinah sproti meljemo v našem mlinu na kamen.

  • Kaljena polnozrnata pirina moka Klepec, 500g

    Kaljena pirina moke ja narejena iz pire, ki je zrasla na poljih ob reki Kolpi. Pod posebnimi pogoji pira požene kalček, v njej se prebudi življenje. Proces kalitve ob pravem času ustavimo, kaljeno piro na nizki temperaturi posušimo in zmeljemo v moko.

  • Jušna začimbna mešanica iz posušene zelenjave Klepec, 100g

    Jušno začimbno mešanico pripravljamo na kmetiji že zelo dolgo. Dolgo časa smo zelenjavo sušili zgolj za domače gospodinjstvo. Razni trgovinski dodatki nam namreč niso najbolj všeč. Potem smo mešanico poskusno ponudili zvestim kupcem in odziv je bil neverjeten.

    Najbrž ni potrebno omenjati, da v mešanici ni koruznega škroba ali kakšnih podobnih dodatkov. Za obstojnost je dodana sol, ves preostali del pa je na kmetiji pridelana zelenjava (med drugim čebula, korenček, peteršilj, koleraba, por, koreninski del zelene …).

  • Smuti mix Klepec, 500g

    Smuti mix je mešanica konopljine, lanene in prosene moke iz kmetije Klepec ter mletih bučnih in sončničnih semen. Konoplja, lan in proso so zrasli na domačih njivah in so sveže zmleti v mlinu na kamen.

  • Zlata lanena semena Klepec, 500g

    Zlati lan je zrasel na poljih kmetije Klepec ob Kolpi.

  • Oluščena konopljina semena Klepec, 400g

    Konopljina semena so zrasla na njivah kmetije Klepec ob Kolpi.

    So zgolj mehansko obdelana, zato vsebujejo vse hranilne snovi po katerih je sicer znana konoplja.

  • Domači rženi kosmiči Klepec, 500g

    Rženi kosmiči se odlično obnesejo za juhe in narastke in za povezavo začinjenih mesnih nadevov. Odlično teknejo tudi v kombinaciji z ovsenimi in pirinimi kosmiči. Pripravi si hranljiv zajtrk.

     

  • Domače konopljine testenine (majhni makaroni) Klepec, 400g

    Testenine so narejene iz domače pšenične moke, mlete z mlinom na kamen. Dodali smo še konopljino moko, ki testenine spremeni v pravo konopljino specialiteto.

  • Domače ajdove testenine (ravni makaroni) z lanenimi semeni Klepec, 300g

    Menda pravijo, da se iz ajdove moke ne da narediti domačih testenin. No, mi smo domačo polnozrnato ajdovo moko zmešali z belokranjskimi lanenimi semeni in nastale so prav okusne testenine. Brez dodatka drugih mok. In brez dodatka jajc.

  • Prosena kaša Klepec, 500g

    Kaše kot ljudsko hrano omenja že Valvasor v knjigi Slava vojvodine Kranjske. Mlečna prosena kaša je bila nekoč simbol rodovitnosti. Za proseno kašo so starejši ljudje znali uporabiti pregovor Prosena kaša, mati naša.

  • Ješprenj Klepec

    Ješprenj je najboljši v ričetu.

    Domači ješprenj dobimo z luščenjem ječmenovega zrna.

    1,492,50
  • Polnozrnata pšenična moka Gorolka Klepec, 1kg

    Na kmetiji pridelujemo avtohtono slovensko sorto pšenice, ki se imenuje Gorolka.

    Gorolka ima največji volumen kruha med vsemi slovenskimi sortami pšenice. Je izredno odporna na vročinski stres ter zelo odporna na glivične bolezni, zato je zelo primerna za ekološko pridelavo. Po strokovnih raziskavah naj bi bila sorta Gorolka primerna zlasti za sejanje v jugovzhodni in vzhodni Sloveniji.

  • Pira v zrnju Klepec, 500g

    Pira s kmetije Klepec raste na poljih ob reki Kolpi v Beli krajini. To je daleč stran od mestnega vrveža.
    Zaradi zelo kvalitetnih tal pa pira tudi ne potrebuje veliko fitofarmacevtskih sredstev.

  • Neoluščena konopljina semena Klepec, 500g

    Konoplja je zrasla na domačih njivah.

    Neoluščena konopljina semena so odlična kot dodatek k smutijem.

     

  • Lanena semena Klepec, 500g

    Lan je zrasel na poljih kmetije Klepec ob Kolpi. Bela krajina je sicer poznana po dolgi tradiciji pridelave lanu, ki se zadnje čase znova obuja.

Main Menu