Kuhinjske začimbe

  • 8,00

    Dodatek jedem z zelenjavo “Župko” Zelišča Marjetka

    Ročno nabrana in naravno posušene zelenjadnice in zelišča iz domačega vrta skupaj  s soljo iz Sečoveljskih solin bodo v vaših ustih zbudile fantazijo okusov.

  • 35,00

    Unikatno stojalo s 3 x omako in 2 x magični čili posip Čili Napoj

    Unikatno, ročno izdelano leseno stojalo z 3 x različnimi Napojnimi omakami in 1 x vrhunskim bučnim oljem s čilijem.

    Komplet vsebuje stojalo ter 3 x omaka in 1x bučno olje s čilijem.

  • 14,00

    Rumeni darilni paket Čili Napoj

    Rumeni darilni paket vsebuje:

    Rumena mrzlica

    Ideja o omaki Rumena Mrzlica je nastala ob vsakodnevnem uživanju čilija Aji Lemon drop. Ta napoj ima izrazito citrus-sadno noto, zato smo ga morali vkuhati v to Napojno omako. Dodali smo še zanimiv in okusen Monkey Face, vse skupaj pa zaokroži pekočina čilijev Naga Yellow, Fatalii Yellow in Habanero. Celotno fuzijo okusov smo dodatno začinili s ščepcem svežega ingverja, ki ga pridelujemo sami in sokom limone.
    Omaka ima jakost 2/3.
    Kombiniramo jo lahko z razlicnimi azijskimi jedmi, picami, poda se tudi k ribam.

    Magični čili posip stopnja 2

    Predstavjamo unikatno linijo čili posipov.
    Nova pekoča revolucija. Zmešaj plasti in uživaj v magičnosti posipa. Vsak Magični posip je drugačen, ročno polnjen iz 100% suhega mletega čilija, zato je vsak izdelek unikaten. Izbirate lahko med tremi različnimi pekočimi stopnjami Magičnega čili posipa.

  • 15,00

    Rjavi darilni paket (BBQ) Čili Napoj

    Rjavi darilni paket vsebuje:

    Solzne oči

    Solzne Oči dobimo ob uživanju najbolj pekočih čilijev. V ta Napoj smo vtaknili Trinidad Moruga Scorpion (Red, Chocolate), Naga Brown, Carolina Reaper, Jay’s red Ghost, Habanero Chocolate. Izbor čilijev poznavalci imenujejo kar “nuklearni čiliji”, saj večina presega 1 milijon skovilov. Brez skrbi, omaka je popolnoma jedljiva, saj smo jo naredili po načinu BBQ style. Dodali smo čili papriko – Numex Big Jim ter Jalapeno, ki smo ju 8 ur dimili na počasi tlečem sadnem lesu slive in ringloja. Temperatura dimljenja ni presegla 60 stopinj celzija. S počasnim dimljenjem smo obdržali sokove čili in dodali sadno dimljeno aromo.
    Omaka ima jakost 3/3
    Odlicno se prileže k mesu iz žara, testeninam, rižu.

    Magični čili posip stopnja 3

    Predstavjamo unikatno linijo čili posipov.
    Nova pekoča revolucija. Zmešaj plasti in uživaj v magičnosti posipa. Vsak Magični posip je drugačen, ročno polnjen iz 100% suhega mletega čilija, zato je vsak izdelek unikaten. Izbirate lahko med tremi različnimi pekočimi stopnjami Magičnega čili posipa.

  • 13,00

    Rdeči darilni paket Čili Napoj

    Rdeči darilni paket vsebuje:

    Rdeča Lička

    Omaka Rdeča Lička predstavlja našo prvo ustvarjeno omako. Sestavljena je iz čilijev Jalapeno, Bishop’s Crown, za večji odtenek občutka pekočnosti pa smo dodali še Habanero Red. Ob preizkušanju omake lahko takoj zaznamo čili in okus paprike. Omaka vsebuje več kot 80% čilija.
    Omaka ima jakost 1/3.
    Odlično se poda k sendvičem, raznim solatam, testeninam.

    Magični čili posip stopnja 1

    Predstavjamo unikatno linijo čili posipov.
    Nova pekoča revolucija. Zmešaj plasti in uživaj v magičnosti posipa. Vsak Magični posip je drugačen, ročno polnjen iz 100% suhega mletega čilija, zato je vsak izdelek unikaten. Izbirate lahko med tremi različnimi pekočimi stopnjami Magičnega čili posipa.

  • 5,90

    Začimba kajenski poper Herbessa

    Skoraj vedno se kajenski poper dodaja k pekočim omakam, sploh tistim, ki vsebujejo kis.

    Njegova aroma odlično dopolnjuje juhe in omake, izvrstno pa se odreže tudi kot začimba na pici, mesu in v sendvičih.

  • 3,50

    Začimba lovorjev list Herbessa

    Lovor je pomembna sestavina v različnih enolončnicah ter raznih mineštrah.

    Uporablja se tudi pri pripravi ozimnice, predvsem pri vlaganju kislih kumric, gobic v kisu, paprike, rdeče pese-saj bi naj deloval kot naravni konzervans.

    Prilega se divjačini, jagnetini in piščančjim jedem. Liste lovorja dajemo v številne jedi za lažjo prebavo in izboljšanje arome. Celi listi spustijo več vonja in arome kot narezani, zato se v jedi pogosto dodajajo celi, katere pa pred serviranjem jedi odstranimo.

  • 3,50

    Začimba majaron Herbessa

    V antiki so z njim začinjali težko vino, da bi vzpodbujalo ljubezenske želje, danes pa začinjamo predvsem meso: mastne pečenke, klobase, raguje, jagnetino, svinjino, sesekljano meso, krvavice, jetrne klobase.

    Popestri tudi zelenjavne jedi: krompirjeve juhe, zelenjavne enolončnice, v katerih je veliko stročnic, gobovo-juho, za obare, kislo juho, jetrca, ledvice v omaki.

    Prileže se tudi v omakah, k špagetom in mastnemu pečenemu krompirju. Dodajamo ga na koncu kuhanja, ker dolge visoke temperature začimbo uničijo. Ujema se z lovorjem, brinom, timijanom, žajbljem, rožmarinom, česnom, papriko.

  • 3,50

    Začimba rožmarin Herbessa

    Nepogrešljiv je v italijanski in francoski kuhinji, predvsem pri pripravi zelenjavnih jedi in jedi iz paradižnika. Vejica zelišča pa se prileže tudi pri mastnih in beljakovinsko močnih jedeh.

    Odlično se poda k pečenemu krompirju, saj krompirju ne le izboljša okus, ampak mu doda tudi toploto in ga tako energijsko uravnoveša.

    Posušen je bolj trpkega in aromatičnega okusa od svežega. Ker posušeni rožmarinovi listki otrdijo, jih pred uporabo zdrobimo.

  • 3,50

    Začimba origano Herbessa

    Z njim začinjamo pico, dobre prelive za špagete, druge testenine.

    Najbolje se ujame s paradižnikovimi jedmi, pečenkami, solatami in zelenjavnimi enolončnicami.

    Izboljša okus pečenemu krompirju in mesu na žaru.

  • 3,50

    Mleta ptujska rdeča čebula kmetija Čeh, 100g

    Čebula je osnova evropske kuhinje in naša ptujska mleta rdeča čebula je odlična alternativa sveži.

    Primerna je za omake, enolončnice, riž, zelenjavne mineštre, umešana jajca.

  • 6,80

    Česen v prahu kmetija Čeh, 100g

    Posušen in grobo mlet česen.

    Primeren je za marinade, enolončnice, meso ali kot dodatek jogurtu, solatam in omakam.

  • 3,50

    Česnov čips kmetija Čeh, 50g

    Prigrizek za pogumne ali nadomestek svežega česna pri kuhi.

    Primeren je za vse jedi na žlico, riž, hladne predjedi, narezke.

  • 3,90

    Zelena drobljena Zelišča Marjetka

    Navadna zelena je rastlina iz družine kobulnic. Zelo podobna je peteršilju, vsebuje pa nekaj manj vitaminov. Zaradi aromatičnih snovi z zelo prijetnim vonjem in okusom jo uporabljamo v kuhinji. Razlikujemo stebelno, gomoljasto in belušno zeleno.

  • 3,90

    Peteršilj drobljen Zelišča Marjetka

    Peteršílj je svetlo zelena, dvoletna zel, ki se zelo uporablja v srednjevzhodni, evropski in ameriški kuhinji. Uporabljajo se predvsem  list, ki pa ima blažjo aromo, uporabimo pa lahko tudi steblo ali korenino. Kot začimba se uporabljata dve obliki peteršilja: s kodrastimi listi in italijanski oz. z gladkimi listi. Peteršilj s kodrastimi listi se pogosto uporablja za omake. Marsikdo meni, da ima gladkolistni peteršilj močnejšo aromo, to mnenje pa podpira tudi kemična analiza, ki pokaže mnogo višjo raven eteričnega olja pri tovrstnih kultivarjih. Ena izmed spojin esencialnega olja je apiol. Druga vrsta peteršilja raste kot korenska zelenjadnica.

  • 3,90

    Pehtran drobljen Zelišča Marjetka

    Pehtran je trajnica, visoka 60 do 120 centimetrov. Kot začimbo uporabljamo vršičke in mlado suličasto listje, ki ga lahko nabiramo večkrat letno. Najboljši okus in vonj ima tik pred cvetenjem.

  • 3,90

    Origano drobljen Zelišča Marjetka

    Origano je trajnica z drobnimi škrlatnimi cvetovi, ki zraste približno pol metra visoko. Pri kuhanju se uporabljajo listi, praviloma posušeni. Rastlina je bogata z; železom, magnezijem omega tri maščobami, vitaminom A in C, vsebuje veliko čreslovin in grenčin. Je značilna začimba sredozemskih kuhinj, predvsem grške in italijanske. Pri nas se uveljavlja šele zadnje čase skupaj s picami za katere je glavna začimba.

  • 3,90

    Majaron drobljen Zelišča Marjetka

    Majaron je enoletno do trajno zelišče z majhnimi, jajčastimi listki, ki zraste  20 do 50 cm visoko. Spada v družino ustnatic in zraste v pol grmiček. Kratka koreninica ne prodre globoko v zemljo, iz nje pa požene pokončno štirioglato stebelce, ki je močno razraslo.  Listi so drobni, zaokroženi z značilnim aromatičnim vonjem in nekoliko pekočim ter grenkim okusom.  Spada med klasična kuhinjska zelišča.

  • 3,90

    Čemaž drobljen Zelišča Marjetka

    Čemaž so uživali že Rimljani, ki naj bi ga imeli celo rajši kot česen. Čemaž je v celoti užiten, vendar ga ne smemo uživati v prevelikih količinah. Uporabi se lahko liste, čebulice, cvetove in plodove. Cvetovi imajo močnejšo aromo, stari listi pa šibkejšo. Največ nabiramo liste, ker jih najlaže opazimo. Pripravimo lahko čemaževo juho ali uživamo presnega v solatah in v namazih (Čemažev namaz). Z nekuhanim in narezanim čemažem se lahko začini vse vrste jedi.

  • 3,90

    Bazilika drobljena Zelišča Marjetka

    Baziliko zagotovo najdemo v skoraj v vsakem gospodinjstvu. Je ena najbolj osnovnih začimb. Je močno aromatična, enoletna rastlina. Zraste 20 – 40 cm visoko. Cvetovi so rožnati ali zelenkasto-beli. Bolj dišijo nizke sorte, ki imajo malo listja.

    Živilo je lokalno pridelano/nabrano in ne vsebuje konzervansov in aditivov

Main Menu