Domačija Butul

Domačija Butul, zasidrana na Manžanu, vasici le 5 km od središča Kopra, je oaza sredozemskih zelišč, izvrstne kulinarike in prostor, kjer vsak najde nekaj zase. Zaviti v vonju morja in čarobnosti Sredozemlja, se predajamo oljčnemu olju, malvaziji, refošku ter lokalnim jedem, ustvarjenim s prav posebnim pridihom. Naše tematske kulinarične delavnice, prepletene s tradicijo, nudijo team building, degustacije in izobraževalne izkušnje o lokalnih zeliščih, s povezovanjem z lokalnimi kmeti, ribiči in vinarji.

Naš kulinarični butik na kmetiji je posvečen čistim in odličnim okusom Slovenske Istre in slovenskega Sredozemlja. Obisk obljublja več kot le drzne kreacije izpod rok eklektičnega slovenskega kuharskega mojstra, Črta Butula – ponuja vpogled v našo edinstveno deželo, njene neokrnjene sezonske pridelke ter umetnost priprave jedi, ki slavijo slovensko biodiverziteto. Naše vinske degustacije, ki jih spremlja več kot 150 izdelkov in pridelkov, prav tako očarajo vsakega gosta.

Za dodatno raziskovanje pa vabljeni v našo trgovino, kjer boste našli izbrane dobrote za vaše kulinarične užitke.

Domačija Butul

Manžan 10d,6000 Koper

Domačija Butul, zasidrana na Manžanu, vasici le 5 km od središča Kopra, je oaza sredozemskih zelišč, izvrstne kulinarike in prostor, kjer vsak najde nekaj zase. Zaviti v vonju morja in čarobnosti Sredozemlja, se predajamo oljčnemu olju, malvaziji, refošku ter lokalnim jedem, ustvarjenim s prav posebnim pridihom. Naše tematske kulinarične delavnice, prepletene s tradicijo, nudijo team building, degustacije in izobraževalne izkušnje o lokalnih zeliščih, s povezovanjem z lokalnimi kmeti, ribiči in vinarji.

Naš kulinarični butik na kmetiji je posvečen čistim in odličnim okusom Slovenske Istre in slovenskega Sredozemlja. Obisk obljublja več kot le drzne kreacije izpod rok eklektičnega slovenskega kuharskega mojstra, Črta Butula – ponuja vpogled v našo edinstveno deželo, njene neokrnjene sezonske pridelke ter umetnost priprave jedi, ki slavijo slovensko biodiverziteto. Naše vinske degustacije, ki jih spremlja več kot 150 izdelkov in pridelkov, prav tako očarajo vsakega gosta.

Za dodatno raziskovanje pa vabljeni v našo trgovino, kjer boste našli izbrane dobrote za vaše kulinarične užitke.

Naši izdelki

  • Mešanica začimb za kuhano vino ali čaj 60 g (15 x 4 g filter vrečke v kozarčku) domačija Butul

    Čajna mešanica iz cimeta, klinčkov, kardamoma, korijandra, kurkume in olupkov agrumov . Lahko jo uporabimo za pripravo čaja ali kuhanega vina.

    Sestavine delujejo protivnetno, antibakterijsko. Po želji dodamo žličko k zeliščnemu čaju ali samostojno, mi najraje v skodelico dodamo žličko meda manžanskih čebel. Če imamo bio limone ali pomaranče si damo v čaj rezino.

  • Med manžanskih čebel cvetlični z granatnim jabolkom domačija Butul, 212 ml

    Čebelji med iz manžana, pridelan s strastjo in skrbjo čebelarja Mihe.

    Ta dragocen med, pridobljen s pomočjo manžanskih čebel, ki so seveda vrste Kranjska Sivka, ponuja najbolj jasen. Naše čebele obdelujejo travnike in zelišča na naši domačiji, kjer se prosto pasejo, deležne pa so nege z naše s strani s smiselnim sejanjem medotvornih raslin, zelenim gnojenjem in skrbno košnjo. Vsaka kapljica tega medu nosi sled narave, spoštovanja do čebel ter našega trajnostnega pristopa.

    Dodatna posebnost tega medu je, da je fermentiran s pomočjo zrn granatnega jabolka, ki prav tako konec poletja dozoreva na naši domačiji.

    Okusite edinstveno kombinacijo naravnih sestavin v vsaki kapljici.

  • Med manžanskih čebel cvetlični z ingverjem domačija Butul, 212 ml

    Uživajte v čarobnem okusu manžanskega medu, ki ga pridno ustvarjajo čebele kranjske sivke, pod budnim očesom našega čebelarja Mihe.

    Naše čebelice se z veseljem pasejo med aromatičnimi zelišči našega vrta, in njihov trud se zlije v med, ki je pravo malo čudežno zdravilo.

    Narava in strast do čebelarstva v vsaki žlički.

  • Žele vinski malvazija sivka domačija Butul

    Vinski žele z infuzijo sivke je izjemna poslastica. Ta edinstvena kombinacija vina in sivke prinaša nežno cvetlično aromo, ki bo očarala.

    Uporabite ga kot eleganten dodatek k sirom, sladkim in slanim prigrizkom ali pa ga nanesite na tople palačinke. Okusite razkošje in svežino na vsakem grižljaju z našim Vinskim želejem z infuzijo sivke.

    3,284,83
  • Žele vinski malvazija vrtnice domačija Butul

    Okusna mešanica malvazije in dišečih vrtnic ustvarja naš edinstven žele vinski malvazija vrtnice s 50% sladkorja. Naše Malvazija grozdje raste na manžanskih gričih, medtem ko vrtnice ljubeče gojimo v noninem vrtu.

    Priprava tega želeja vključuje nežno kuhanje malvazije, da izpari alkohol, nato pa dodajanje vrtnic. Kozarčki so skrbno zaprti in podvrženi postopku pasterizacije, kar zagotavlja ohranitev svežine in okusa.

    Žele vinski malvazija vrtnice je vsestranski dodatek k vašim jedem. Namažite ga na palačinke, dodajte na biskvit, uporabite kot preliv za sladoled ali ga postrezite k staranim sirom. Razvajajte se s to edinstveno kombinacijo okusov in ne pozabite na povezovanje s staranimi siri!

    3,284,38
  • Marmelada hruška ingver domačija Butul

    Okusna marmelada iz hruške z ingverjem, narejena iz sočnih “Julijskih lepotic” iz sadovnjaka domačije Butul, predstavlja harmonično združitev okusov.

    Sestavlja jo 40% sladkorja, ki poudari naravno sladkost hruške in doda bogatost okusa.

    Ingver, ki ga uporabljamo pri pripravi marmelade, izvira iz oddaljenega Sri Lanke, enake destinacije, od koder pridobivamo tudi druge izbrane začimbe za našo kuhinjo.

    S sladko-pikantnim pridihom ingverja, ki se prepleta z nežnostjo “Julijske lepotice”, bo ta marmelada navdušila vaše brbončice. Odlično se ujema ob staranih sirih, kar naredi vašo izkušnjo še bolj razkošno. Razvajajte se z edinstveno kombinacijo okusov, ki jih ponuja Marmelada iz Hruške z Ingverjem iz domačije Butul.

    3,284,83
  • Marmelada paradižnik bazilika domačija Butul

    Mmm, naša Marmelada iz paradižnika z baziliko je čista sreča v kozarcu! Iz zrelih pelatov iz nane Njive ustvarjamo to okusno marmelado, ki ji dodamo še šopek sveže bazilike.

    Nato vse skupaj pasteriziramo in že imamo slastno prilogo k sirom, sočnim kosom rdečega mesa ali pa jo preprosto namažemo na hrustljav kos kruha z dobrim maslom.

    Okusite sonce in svežino v vsakem grižljaju!

    3,284,83
  • Jabolčna čežana s cimetom brez dodanega sladkorja domačija Butul, 370 ml

    Jabolčna čežana s cimetom brez dodanega sladkorja.

  • Jabolčna čežana s črno meto brez dodanega sladkorja domačija Butul, 370 ml

    Jabolčna čežana s črno meto brez dodanega sladkorja.

    Zelo primerna za sladkorne bolnike.

  • Marmelada bergamotka domačija Butul, 40 ml

    Marmelada iz bergamotke je pripravljena iz sveže nabranih celih sadežev, ki nam dajejo svežino in nas z okusom odpeljejo v Sredozemlje v vsakem letne času.

    Dodali smo ji le 40 % sladkorja.

    Za na hrustljav kruh z domačim maslom, prilogo k jetrni terini ali jetrni paštetki, za na palačinke ali navaden biskvit.

    Eterična olja bergamotke pomagajo proti tesnobnosti, sproščajo.

  • Marmelada kutina s cimetom domačija Butul, 106 ml

    Marmelada kutina z dodatkom cimeta – 30 % sladkorja.

  • Marmelada limona domačija Butul, 106 ml

    Pustite se popeljati na sončno Sredozemlje z vsakim slastnim žličkom naše sveže pripravljene Limonine Marmelade. Ta neustavljiva poslastica je narejena iz najbolj sočnih in svežih limon, ki nam v vsakem letnem času prinašajo eksplozijo svežine in okusa.

    Naša posebna receptura se ponaša s samo 30 % sladkorja, kar poudari naravno citrusno osvežitev limone, hkrati pa ohranja uravnoteženost okusov. Limonina Marmelada je popolna spremljava za hrustljav kruh z domačim maslom, izjemno dopolnilo k jetrni terini ali paštetki, odlična izbira za palačinke ali slasten navaden biskvit.

    Z enim preprostim korakom v svojo vsakodnevno rutino lahko vsak dan napolnite z osvežujočo noto mediteranskega okusa. Razvajajte se z enim samim žličkom Limonine Marmelade na dan in ustvarite svoj trenutek užitka, ki bo vaše brbončice razveseljeval v vseh letnih časih.

  • Marmelada višnja majaron domačija Butul, 106 ml

    Sladko-kisla harmonija značilnega okusa višenj iz enega drevesa na Domačiji Butul, združena z aromatičnim majaronom iz našega zeliščnega vrta, ustvarja edinstveno marmelado.

    Z le 40% sladkorja smo zbalansirali naravno kislino višenj, ki jo dopolnjuje subtilna svežina majarona. Omejena količina, saj uporabljamo izključno pridelke z domačega vrta.

    Ta marmelada je super za kombiniranje s staranimi siri ali kot priloga ob divjačinskih jedeh.

  • Sirup cvetov vrtnice domačija Butul, 250 ml

    Vrtnice, nabrane v noninem vrtu, posušimo in pripravimo sirup, ki deluje, kot bi bil vsak dan praznik.

    Sprostilno, pomirjujoče in blagodejno.

    Primeren za samostojno pijačo z vodo ali mineralno vodo, dodatek v koktajle ali preliv čez palačinke.

  • Sirup zimski praznični domačija Butul, 250 ml

    Zimski sirup smo pripravili iz timijana, mete, citronske melise, koromača, cimeta, ingverja, klinčkiv, kardamomona, korijandera.

    Blagodejno deluje na dihala, lajša lažja prehladna obolenja. Sirup ni nadomestilo za zdravila.

  • Sirup smrekovih vršičkov domačija Butul, 250 ml

    Sirup smrekovih vršičkov blagodejno deluje na dihala, pomirja kašelj in pomaga pri obnovi sluznice dihalnih poti.

    Domača pomoč pri težavah, ki se prenaša iz roda v rod.

  • Sirup sivke domačija Butul, 250 ml

    Prava sivka (Lavandula angustifolia) blagodejno deluje na naše počutje, saj nas pomirja in sprosti.

    Sivkine cvetove smo macerirali v vodi s sladkorjem in sirup nalili stekleničke.

  • Sirup figovih listov z lubenico domačija Butul, 250 ml

    Figa je sredozemsko drevo , ki ji pravimo tudi samorastnik, saj skozi leto ne potrebuje nobenega škropljenja ali zaščite pred škodljivci.

    Ta sredozemska kultura, ki velja za prvo drevo. Saj poznate sliko Adama v raju, ki je umel mednožje pokrito s figovim listim. Figov list, ki nas ne preveč nežno ponoža, ko nabiramo fige. Grobi so, kosmati, neprijazni. Se je treba kar hitro stuširati po obiranju. Po moje zato, da jih pustimo na drevesu za senco plodovom. A mi smo zelo prijazni in poberemo samo tiste liste, ki so daleč od fig. In listi nas vedno znova očarajo s svojo uporabnostjo.

    Vsebujejo vitamine A, B1 in B2. Vsebujejo tudi kalij, natrij, mangan, kalcij, železo in fosfor.Ljudsko izročilo pravi, da ima uživanje figovih listov in pitje čaja iz figovih listov koristi za zdravje. V teh dneh se z njimi kar precej ukvarjamo. Nekaj jih gre v kozarce fermentirati. Kasneje se lahko uporabijo za t.i. sarmice, ki so lahko polnjene z mesom ali kakšno kašo. Nekaj jih gre v sušilec za čaj. En velik del je šel v velik lonec na štedilnik.

    Pripravljen je , za naš okus, en najboljših sirupov kar smo kadarkoli pripravili. Ker je bila naša njiva bogata z lubenicami, smo jih dodali med figove liste in pripravili sirup z nepozabnimi poletnimi okusi.

  • Sirup figovih listov domačija Butul, 250 ml

    Figa je sredozemsko drevo , ki ji pravimo tudi samorastnik, saj skozi leto ne potrebuje nobenega škropljenja ali zaščite pred škodljivci.

    Ta sredozemska kultura, ki velja za prvo drevo. Saj poznate sliko Adama v raju, ki je umel mednožje pokrito s figovim listom. Figov list, ki nas ne preveč nežno ponoža, ko nabiramo fige. Grobi so, kosmati, neprijazni. Se je treba kar hitro stuširati po obiranju. Po moje zato, da jih pustimo na drevesu za senco plodovom. A mi smo zelo prijazni in poberemo samo tiste liste, ki so daleč od fig. In listi nas vedno znova očarajo s svojo uporabnostjo.

    Vsebujejo vitamine A, B1 in B2. Vsebujejo tudi kalij, natrij, mangan, kalcij, železo in fosfor. Ljudsko izročilo pravi, da ima uživanje figovih listov in pitje čaja iz figovih listov koristi za zdravje. V teh dneh se z njimi kar precej ukvarjamo. Nekaj jih gre v kozarce fermentirati. Kasneje se lahko uporabijo za t.i. sarmice, ki so lahko polnjene z mesom ali kakšno kašo. Nekaj jih gre v sušilec za čaj. En velik del je šel v velik lonec na štedilnik.

    Pripravljen je, za naš okus, en najboljših sirupov kar smo kadarkoli pripravili.

  • Sirup cvetovi regrata z ingverjem domačija Butul, 250 ml

    Pomladi imamo v našem vinogradu na voljo veliko regratovih cvetov, ki jih skrbno naberemo in damo macerirat z ingverjem in sladkorjem. Po 24 urah sok precedimo, nalijemo v steklenice in pasteriziramo.

    Regrat je po ljudskem izročilu zelo dobro domače zdravilo. Izjemno dober za spomladansko čiščenje, deluje rahlo diuretično. Na našem hribu nabiramo regrat skozi celo leto, cvetove le spomladi.

    Bio ingver deluje protivnetno, blaži slabost, čisti pljuča. Pomaga pri prebavi, lajša bolečine v mišicah. Sirup ne nadomesti zdravil.

Main Menu