Žitni izdelki
-
Ajdova kaša hladno luščena Klepec, 500g
Ajda je zrasla na domačih poljih ob reki Kolpi. Pri pridelavi ajde je uporaba fitofarmacevtskih sredstev skoraj nepotrebna, saj je ajda zelo odporna proti škodljivcem.
Ajdo požanjemo, posušimo in primerno shranimo. Iz ajdovih semen s hladnim luščenjem dobimo zeleno ajdovo kašo. Pri hladnem luščenju ajde ostane tudi nekaj temnih luščin, ovojnic zrnja, ki pa se med kuhanjem povsem razpustijo in niso moteče.3,49€ -
Čoko tsampa Klepec
Čoko tsampa je narejena iz ječmena, ki je zrasel na naših njivah ter z dodatkom kokosovega sladkorja in kakava. Je čokoladna različica priljubljene tsampe.
Ječmen na kmetiji posadimo, požanjemo, posušimo in ustrezno skladiščimo. Potem ga prepražimo in zmeljemo, da je pripravljen za uživanje. V tem procesu ne dodajamo nobenih umetnih dodatkov, zgolj pražen ječmen.4,00€ – 12,00€ -
Tsampa – pražena ječmenova moka Klepec
Tsampa je instant jed tibetanskih menihov, pod različnimi imeni pa jed poznajo tudi drugod po svetu, recimo v Ekvadorju (imenovano Machica), na Kanarskih otokih, na Finskem in tudi v Afriki
Na kmetiji Klepec jo pripravljamo iz domače ječmenove kaše. Ječmen je zrasel na belokranjskih njivah ob Kolpi. Tisti dan, ko je na kmetiji dan za praženje tsampe, velja še prav posebno vzdušje, saj pri praženju ječmenove kaše nastane omamno dišeč vonj.3,60€ – 10,50€ -
Bio ajdovi kosmiči Kolenko, 500g
Ajdovi kosmiči so bogati z beljakovinami in naravno ne vsebujejo glutena, zato so primerni za vse, ki iščejo alternativo glutenskim kosmičem. Uporabljajo se enako kot ostali kosmiči, topli ali hladni, kot dodatek smutijem, juham in kot nadomestek drobtin. Z njimi lahko zamenjamo del moke v kruhu ali v svoji priljubljeni zmesi za mafine. Prelijemo jih z mlekom ali jogurt ter okus popestrimo še s svežim ali suhim sadjem, oreščki in semeni.
4,30€ -
Domača irska ovsena kaša “Steel Cut Oats” Kolenko, 500g
Da vas ne zmede ime, je to oves narejen na irski način, ki pa ga proizvajamo pri nas v mlinu iz slovenskega ovsa. Kot pove ime samo je to rezan oves, ki se tradicionalno prav tako kot škotska ovsena kaša uporablja za pripravo kaše “porrige”. Se pa ta vrsta ovsa odlično odnese tudi pri pripravi slanih jedi, enolončnic, hladnih solat, priloge ali pa iz nje pripravimo slani ali sladki narastek, piškote ali jo dodamo granoli.
Za eno porcijo kaše potrebujmo 40g irske ovsene kaše in od 200 do 240ml vode ali mleka. V zavreto tekočino damo kašo, malo soli in ob šibkem ognju kuhamo od 15-20 minut. Po želji kaši primešamo sladilo, cimet, kakav ali sveže ali zamrznjeno sadje ali pa na koncu dodamo toping; oreščke, granolo, sadje, maslo oreščkov, kokosov čips…
2,90€ -
Kaljeni pirini kosmiči Klepec, 300g
1. slovenski kaljeni kosmiči
Kaljeni pirini kosmiči so pripravljeni iz pire, ki je zrasla na poljih ob reki Kolpi. Piro z namakanjem aktiviramo, da požene kalček. Tako se v njej prebudi življenje in začne se odvijati cel kup kemijskih procesov. Proces kalitve ob pravem času ustavimo. Kaljeno pirino zrnje nežno posušimo pri nizki temperaturi, da kaljeni kosmiči ohranijo kar največ hranilne vrednosti.
Kalčki za svojo rast iz zrna črpajo škrob. Kosmiči iz kaljenih pirinih zrn imajo zato nižji nivo glutena. Koncentracija beljakovin se poveča. Ko zrno kali, razgradi zaščitno fitinsko kislino. Sprostijo se življenjska hranila, ki so potrebna za začetek nove rastline.2,70€ -
Pirin zdrob, Kmetija Klepec, 500g
Pirin drob je narejen iz pire, ki je zrasla na njivah kmetije Klepec. Doma ga zmeljemo z mlinom na kamen in nastane polnozrnat pirin zdrob. Na kmetiji Klepec, veliko truda vložimo v to, da so vse moke in zdrobi čimbolj sveže zmleti, da pridejo na vašo mizo kar najbolj polnega okusa.
2,20€ -
Paket bučno olje + bučna moka + bučna semena oblita s čokolado kmetija Kokol
Paket bučno olje + bučna moka + bučna semena oblita s čokolado :
+ 100 ml hladno stiskano 100% bučno olje.
+ 100% bučna moka – 150 g.
+ Bučna semena oblita s čokolado (temna čokolada ali bela čokolada z malino) – 100 g.
+ Darilna škatla velikosti 19 × 28 cm.
13,75€ -
MIX za peko pice in kruha Gluteno
Sestavine:
Koruzni škrob, rižev škrob, prosena moka, riževo kislo testo, indijski trpotec, sredstvi za zgostitev: guar gumi, hidroksipropilmetil celuloza, grahove beljakovine, kvasni ekstrakt, živilski encim, emulgator: sorbitol.2,88€ – 3,60€ -
Bio riževa moka brez glutena Gluteno
Riževa moka je uporabna pri vsakem receptu. Njena lastnost je, da testu daje trdno strukturo.
Najbolj pogosto se uporablja za piškotna in biskvitna testa, za zgoščevanje krem, pudingov, juh ali pa za pripravo svežih testenin in pic.
Ker je riževa moka znana po tem, da vpije manj maščob kot druge vrste mok, je odlična za ocvrte jedi.2,96€ – 3,70€ -
Bio ovsena moka brez glutena Gluteno
Ovsena polnozrnata moka je bogata z beljakovinami in vlakninami. Prehranske vlaknine so pomemben del uravnotežene prehrane, zato so kruh ali drugi pekovski izdelki iz ovsene moke odlična izbira.
Ovsena moka je prav tako odlična za pripravo slanih in sladkih jedi, kot so piškoti, peciva, palačinke, mafini in pica.
Visoka vsebnost beljakovin
Vir prehranske vlaknine3,20€ – 4,00€ -
Bio lečina moka brez glutena Gluteno
Lečina moka ima koristne lastnosti, značilne za stročnice. Ne vsebuje glutena in ima večjo vsebnost beljakovin kot žitna moka.
Preizkusite lahko različne brezglutenske recepte z moko iz rdeče leče, pri čemer jo dodate v slana ali sladka testa, kruh, pico, ploščati kruh, palačinke, pite, tortilije, polpete ali krekerje.
Visoka vsebnost beljakovin
Vir prehranske vlaknine3,12€ – 3,90€ -
Bio ajdova moka brez glutena Gluteno
Ajda spada med najbolj hranilno bogata živila. Zaradi svojega edinstvenega okusa in lastnosti je v kulinariki zelo cenjena. Njena uporaba je vsestranska, tako pri sladkih kot slanih jedeh.
Najbolj pogosto ajdovo moko uporabljamo za pripravo slovenskih tradicionalnih jedi kot so žganci, štruklji, krapi, kruh in za pripravo drugih priljubljenih jedi, kot palačinke, testenine, pica, pecivo in piškoti.
Visoka vsebnost prehranske vlaknine2,88€ – 3,60€ -
Bio pšenična bela mehka moka Kolenko, 1kg
Je vsekakor najbolj uporabljena in razširjena moka pri nas. Naša sveže mleta bio mehka bela moka iz slovenske ekološke pšenice, je fina bela moka, ki jo dobimo jo z valjčnim mletjem osrednjih in srednjih delov jedra. Je praškaste oblike, kakovost lepka je dobra oz. ima dobro pecilnost. Testo iz te moke je zelo raztegljivo, zato jo uporabljamo za peko belega kruha ter ostalih kvašenih izdelkov, za peko biskvitov, torej peciva in tort, peko pice in domačih jajčnih testenin. Mešamo jo lahko tako s krušnimi, kot ne krušnimi mokami in jim s tem izboljšamo pecilno vrednost.
2,50€ -
Kamutov zdrob Klepec, 500g
Kamutov zdrob lahko skuhaš na vodi ali na mleku, lahko ga uporabiš v različnih sladicah, za prehrano dojenčkov in manjših otrok.
Zdrob je bolj polnega okusa kot najbolj poznani pšenični zdrob.2,20€ -
Kaljena polnozrnata pšenična moka Klepec, 500g
Kaljena pšenična moke ja narejena iz pšenice, ki je zrasla na poljih ob reki Kolpi. Pšenico namočimo in ustvarimo optimalne pogoje za rast. Pšenično zrno začne razgrajati zaščitni ovoj. Požene kalček in iz spečega zrna se v pšeničnem zrnu pojavi življenje. Proces kalitve natančno opazujemo in ob optimalnem času kaljenje ustavimo. Kaljeno pšenično zrno na nizki temperaturi posušimo in z mlinom na kamen zmeljemo v kaljeno moko.
2,40€ -
Tsampa z lešniki Klepec
Tsampa je narejena iz ječmena, ki je zrasel na naših njivah. Ječmen na kmetiji posadimo, požanjemo, posušimo in ustrezno skladiščimo. Potem ga prepražimo in zmeljemo, da je pripravljen za uživanje.
4,00€ – 12,00€ -
Domača ržena polnozrnata moka Kolenko
Med vsemi žiti ima ržena polnozrnata moka največ vlaknin. Ker je mleta iz celega zrna je temnejša od navadne ržene moke in ima še močnejši okus. Meljemo jo na stoletni kamen iz žive skale in s tem ohranjamo tradicijo mletja na star način.
Iz polnozrnate ržene moke pripravimo odličen kruh, piškote in rženi bananin kruh.
1,70€ – 8,00€ -
Domača pšenična polnozrnata moka Kolenko
Pri nas domačo pšenično polnozrnato moko še vedno meljemo na stoletni starinski kamen, ki ga v primerjavi z novejšimi mlini na kamen, ki so iz keraminka ali korunda, še vedno sami klestimo in s tem ohranjamo starinski način mletja.
Tako kot ržena moka in pirina, tudi pšenična moka vsebuje gluten. Gluten pa je beljakovina, ki daje kruhu in drugim pecivom teksturo. Mešamo jo lahko z drugimi vrstami mok, tako krušnimi kot nekrušnimi.
Poleg peke kruha jo uporabljamo še za pripravo peciva, potice, piškotov ali pa kot zgoščevalec za juhe in omake.
1,70€ – 8,00€ -
Domača pšenična polbela moka TIP 850 Kolenko
Sveže mleto polbelo pšenično moko Mlinarstvo Kolenko, dobimo z mletjem osrednjih in obrobnih delov jedra pšenice in dela membrane
Je temnejše barve od bele gladke in ostre moke, ker pa vsebuje del zunanje membrane so njene pecilne lastnosti slabše. Ker je krušna moka, se uporablja predvsem za peko kruha Kruh iz polbele moke je bolj zbit od bele moke, vendar je polnejšega okusa in ostane dalj časa svež. Mešamo jo lahko z ostalimi krušnimi in nekrušnimi mokami.
1,50€ – 6,00€ -
Domači proseni zdrob Kolenko, 500g
Proseni zdrob, mlet na kamen, uporabljamo za pripravo mlečnega gresa, ki mu popestrimo okus z dodatkom svežega ali suhega sadja in praženih oreščkov ali čežane. Dodamo ga v enolončnice ali pa iz njega pripravimo žličnike, narastke in kolače. Za mlečni proseni zdrob damo na pol litra mleka 70 – 80g prosenega zdroba, dodamo ščepec soli, sladkor po želji in ob stalnem mešanju kuhamo do zgostitve.
2,00€ -
Ajdov zdrob Klepec, 500g
Polnozrnat ajdov zdrob meljemo z domačim mlinom na kamen. Ajda je zrasla na naših njivah ob Kolpi.
Sporočate nam, da ajdov zdrob z veseljem skuhate otrokom za zajtrk ali večerjo.2,20€ -
Paket orehovec, orehova granola in sivkin čaj Kmetija Omerzu
Paket naših dobrot – odličen domač’ orehov’c za nazdravljanje ob druženju s prijatelji, slavju ali kar tako.
Orehova granola za zdrav zajtrk.
Sivkin čaj za umiritev po napornem dnevu in boljši spanec. Darilo, ki se ga razveseli prav vsak.26,11€ – 32,21€ -
BIO Psyllium – prah Sladki butik Ines, 250g
✓ Brez glutena in sladkorja.
✓ Surovina za peko / prehransko dopolnilo.
Uporablja se kot sestavina pri peki brezglutenskega kruha in drugih pekovskih izdelkov.
Deluje kot vezivo in testu daje elastičnost, prožnost in raztegljivost, ki jo potrebuje, da ga lahko gnetemo in oblikujemo.8,70€ -
Bio pirina polnozrnata moka Kolenko, 1kg
Pri nas bio pirino polnozrnato moko še vedno meljemo na stoletni starinski kamen, ki ga še vedno sami klestimo in s tem ohranjamo starinski način mletja.
Tako kot pšenična in ržena moka, tudi pirina moka vsebuje gluten. Gluten pa je beljakovina, ki daje kruhu in drugim pecivom teksturo. Ima podobne lastnosti pečenja kot pšenica, vendar je bolj zdrava izbira, saj je bolj topna v vodi kot pšenična in zato je lažje prebavljiva. Gluten v piri je drugačen od pšeničnega in ga ljudje, ki so občutljivi na pšenični gluten, dobro prenesejo. Mešamo jo lahko z drugimi vrstami mok, tako krušnimi kot nekrušnimi. Če ji dodamo le 20% bele pirine moke ji izredno izboljšamo pecilno vrednost. Poleg peke kruha jo uporabljamo še za pripravo peciva, potice, piškotov ali pa kot zgoščevalec za juhe in omake.
3,00€