Kaše

  • Ajdova kaša hladno luščena Klepec, 500g

    Ajda je zrasla na domačih poljih ob reki Kolpi. Pri pridelavi ajde je uporaba fitofarmacevtskih sredstev skoraj nepotrebna, saj je ajda zelo odporna proti škodljivcem.

    Ajdo požanjemo, posušimo in primerno shranimo. Iz ajdovih semen s hladnim luščenjem dobimo zeleno ajdovo kašo. Pri hladnem luščenju ajde ostane tudi nekaj temnih luščin, ovojnic zrnja, ki pa se med kuhanjem povsem razpustijo in niso moteče.

  • Domača oves kaša Hari, 0,75kg

    Neoluščeni oves uporabljamo za pripravo čaja ali osvežilnega napitka.

    Oves je bogat vira hranil. Krepi telo, prispeva k zdravju srca, znižuje holesterol in krvni tlaka, dviguje telesno odpornost.

    Če bi se pa radi znebili kilogramčka ali dveh, pozabite na sladka žita za zajtrk in dan začnite s skodelico ovsa.

  • Domača ječmenova kaša – ješpren Hari, 1kg

    Kaše so bile nekoč temelj slovenske prehrane. Za pripravo klasičnih domačih obrokov lahko izbirate med raznovrstno paleto žitaric. Oživimo pozabljene okuse slovenskega podeželja!

    Ječmenova kaša ali ješpren iz mlina slovi po svoji odlični kakovosti. Ječmenova kaša vsebuje veliko dragocenih mineralnih snovi in vitaminov zlasti iz skupine B vitaminov in E vitamin.

    Ječmenovo kašo kuhamo v vreli vodi cca 20 minut. Ječmenova kaša je odlična za pripravo glavnih jedi, prilog in solat.

  • Prosena kaša Klepec, 500g

    Kaše kot ljudsko hrano omenja že Valvasor v knjigi Slava vojvodine Kranjske. Mlečna prosena kaša je bila nekoč simbol rodovitnosti. Za proseno kašo so starejši ljudje znali uporabiti pregovor Prosena kaša, mati naša.

  • Ješprenj Klepec

    Ješprenj je najboljši v ričetu.

    Domači ješprenj dobimo z luščenjem ječmenovega zrna.

    1,492,50
  • Bio prosena kaša Kolenko

    Prosena kaša je najbolj znan produkt iz prosa in jo dobimo z njegovim luščenjem. Naravno je brez glutena. Lahko jo kuhamo v vodi ali mleku in tako uporabimo za kuho različnih jedi. Skuhani na vodi, lahko dodamo zelenjavo in jo uporabimo kot prilogo k mesu ali kot samostojno jed. Kuhani v mleku dodamo sadje, skuto in orehe in jo postrežemo kot okusno sladico. Iz mlečnega prosa naredimo narastek ali pogačo. Ker se prosena kaša rada razkuha ali postane sluzasta, jo pred kuho dobro speremo z toplo vodo.

    3,505,50
  • Bio ajdova kaša Pri omi Neži

    Z luščenjem ajde po posebnem postopku (parni) dobimo ajdovo kašo. Je vsestransko uporabna, saj se lahko uporablja za pripravo glavnih jedi, prilog in sladic, uživa se kuhana ali pečena. Je prijetnega sladkega okusa po oreščkih. Ajda je zaradi pestre sestave beljakovin primerna hrana za vegetarijance. Primerna tudi za vse, ki so občutljivi na gluten, čeprav lahko vsebuje sledi glutena.

    Priprava: Ajdovo kašo kuhamo v vreli vodi 20 minut. Odlična je za pripravo zakuh v juhi, glavnih jedi, prilog in sladic. Za boljši okus jo lahko pred kuhanjem popražimo v ponvi.

    3,005,20
  • Bio ajdova kaša Kolenko

    V današnjih časih je ajdova kaša postala izredno cenjena, ne samo zaradi hranilne vrednosti, ampak tudi zaradi hitre priprave, saj je kuhana v desetih minutah. Kuhamo jo v razmerju 1:2, za boljši okus pa jo lahko prepražimo na nekaj olja. Naravno je brez glutena, zato jo lahko uživajo tudi tisti, ki so nanj občutljivi. Uporabljamo jo kot toplo prilogo, zraven mesa, kot samostojno toplo ali hladno jed v kombinaciji z zelenjavo, gobami ali skuto, kot jušno zakuho, odlična je ajdova mlečna juha. Iz ajdove kaše lahko pripravimo tudi okusne sladice.

    3,605,50
  • Bio ječmenova kaša Kolenko, 500g

    Ječmenova kaša je najbolj poznana za pripravo ričeta. Skuhano v kombinaciji z zelenjavo ali brez, jo postrežemo kot prilogo, kot enolončnico z dodatkom krompirja in zelenjave ali hladno kot solato. Kuhamo jo v vodi ali jušni osnovi, podobno kot riž, v razmerju 1:2. Da bi skrajšali čas kuhe ječmenove kaše za 15 minut, priporočamo, da jo večer prej namočite. V Aziji, Grčiji in Veliki Britaniji je tradicionalna in priljubljena ječmenova voda, ki jo sladkajo ali aromatizirajo z limono.

  • Bio ajdova kaša-hladno luščena Kolenko, 500g

    Za razliko od klasične ajdove kaše poznane pri nas, ki je predelana, kuhana in pražena in od uvoženih praženih različic je surova ajdova kaša popolnoma nepredelana. S tem ohrani kar 30% več hranljivih snovi.

    Ima nekoliko drugačen okus od nam bolj poznane ajdove kaše. Ni tako izrazit, ima pa prijeten blag oreškast okus. S tem, da je surova, jo lahko kalimo, ter kot tako dodamo solatam ali smutijem. Primešamo jo v granolo ali pa jo skuhamo kot klasično ajdovo kašo v razmerju z vodo 1:2. Pripravimo jo kot prilogo, nadomestek riže v rižotah, hladno solato, skuhamo juho, naredimo ajdov narastek ali spečemo fermentiran ajdov kruh.

    Tako kot vsa druga žita, oreščki in semena vsebuje tudi ajda zaviralce encimov, ki motijo ​​absorpcijo vitaminov in mineralov ter povzročajo prebavne težave. Zato je potrebno vsaj namakanje, da postanejo bolj prebavljivi. Kaljenje pa vas popelje na povsem novo raven, saj kalčki za rast uporabljajo škrob in s tem zmanjšajo glikemično obremenitev ajde. Zato so koristni za vse, ki se spopadajo s prekomerno rastjo kandide ali nihanjem krvnega sladkorja.

  • Domača prosena kaša Kolenko

    Prosena kaša je najbolj znan produkt iz prosa in jo dobimo z njegovim luščenjem.
    Lahko jo kuhamo v vodi ali mleku in uporabimo za kuho različnih jedi. Skuhani na vodi, lahko dodamo zelenjavo in jo uporabimo kot prilogo k mesu ali kot samostojno jed. Kuhani v mleku dodamo sadje, skuto in orehe in jo postrežemo kot okusno sladico. Iz mlečnega prosa naredimo narastek ali pogačo. Ker se prosena kaša rada razkuha ali postane sluzasta jo pred kuho dobro speremo z vročo vodo.

    1,803,00
  • Domača ječmenova kaša Kolenko

    Ječmenova kaša je najbolj poznana za pripravo ričeta. Skuhano v kombinaciji z zelenjavo ali brez jo postrežemo kot prilogo, kot enolončnico z dodatkom krompirja in zelenjave ali hladno kot solato. Kuhamo jo v vodi ali jušni osnovi, podobno kot riž, v razmerju 1:2. Da bi skrajšali čas kuhe ječmenove kaše za 15 minut, priporočamo, da jo večer prej namočite. V Aziji, Grčiji in Veliki Britaniji je tradicionalna in priljubljena ječmenova voda, ki jo sladkajo ali aromatizirajo z limono.

    1,201,90
  • Domača ajdova kaša Kolenko

    V današnjih časih je ajdova kaša postala izredno cenjena, ne samo zaradi hranilne vrednosti, ampak tudi zaradi hitre priprave, saj je kuhana v desetih minutah. Kuhamo jo v razmerju 1:2, za boljši okus pa jo lahko prepražimo na nekaj olja. Naravno je brez glutena, zato jo lahko uživajo tudi tisti, ki so nanj občutljivi. Uporabljamo jo kot toplo prilogo, zraven mesa, kot samostojno toplo ali hladno jed v kombinaciji z zelenjavo, gobami ali skuto, kot jušno zakuho, odlična je ajdova mlečna juha. Iz ajdove kaše lahko pripravimo tudi okusne sladice.

    2,704,50
  • Domača pirina kaša Kolenko, 500g

    Ker je rahlo sladkastega okusa, visoko topna v vodi in se v njej številna hranila lažje absorbirajo kot pri drugih žitih je pira izredno priljubljeno žito. Čeprav ni brez glutena je lažje prebavljiva kot navadna pšenica in jo lahko osebe, ki so občutljive na pšenični gluten lažje prenašajo.

    Kuhamo jo v vodi podobno kot riž, v razmerju 1:2, nekje slabo uro. Če hočemo zmanjšati čas kuhanja za 30%, jo večer prej namočimo. Da bi izboljšali njen okus, jo namesto v vodi, kuhamo v jušni osnovi.

    Pirino kašo uporabljamo kot prilogo ali hladno solato, brez ali z dodatkom zelenjave, dodamo jo k enolončnicam ali mesnim polpetom. Z dodatkom jogurta in sadja pa jo postrežemo za zajtrk ali večerjo.

  • Domača ovsena kaša Kolenko, 500g

    Skupaj s prosom, ajdo in koruzo, spada oves med žita, ki naravne ne vsebujejo glutena. Ovsena kaša je oluščen oves in je za razliko od kosmičev, ki so najbolj znan produkt ovsa, nepredelan in zato z nižjim glikemičnim indeksom od kosmičev. Res je, da za njegovo pripravo rabite dlje časa, je pa okus dosti bolj poln, žvečljiv in tudi nasiten. Iz ovsene kaše lahko pripravimo tako sladke, kot slane jedi, priloge, rižote in solate.
    Pred pripravo, ovseno kašo pod tekočo vodo operemo, čez noč namočimo v vodo in jo naslednji dan z nekaj soli, kuhamo v razmerju 1:2,5, dokler nam voda ne povre.

    Ovsena kaša je primerna za pripravo slanih jedi, kot priloga k mesu ali pa iz nje pripravimo mesne ali zelenjavne rižote. Za pripravo sladkih jedi iz ovsene kaše priporočamo “Škotsko domačo ovseno kašo”
    Ovseno kašo v hladilniku hranimo do največ tri dni.

  • Domača irska ovsena kaša “Steel Cut Oats” Kolenko, 500g

    Da vas ne zmede ime, je to oves narejen na irski način, ki pa ga proizvajamo pri nas v mlinu iz slovenskega ovsa. Kot pove ime samo je to rezan oves, ki se tradicionalno prav tako kot škotska ovsena kaša uporablja za pripravo kaše “porrige”. Se pa ta vrsta ovsa odlično odnese tudi pri pripravi slanih jedi, enolončnic, hladnih solat, priloge ali pa iz nje pripravimo slani ali sladki narastek, piškote ali jo dodamo granoli.

    Za eno porcijo kaše potrebujmo 40g irske ovsene kaše in od 200 do 240ml vode ali mleka. V zavreto tekočino damo kašo, malo soli in ob šibkem ognju kuhamo od 15-20 minut. Po želji kaši primešamo sladilo, cimet, kakav ali sveže ali zamrznjeno sadje ali pa na koncu dodamo toping; oreščke, granolo, sadje, maslo oreščkov, kokosov čips…

  • Bio ovsena kaša Kolenko, 500g

    Bio ovsena kaša je naravno brez glutena in vsebuje več beljakovin in zdravih maščob ter manj ogljikovih hidratov kot večina drugih polnozrnatih žit. Najpogosteje se uporablja kot nadomestek riža, za pripravo rižot, dodatek juham, iz hladne pa z dodatkom sadja in cimeta pripravimo odlično sladico.

Main Menu