Moke
-
1,70€ – 8,00€
Domača ržena polnozrnata moka Kolenko
Med vsemi žiti ima ržena polnozrnata moka največ vlaknin. Ker je mleta iz celega zrna je temnejša od navadne ržene moke in ima še močnejši okus. Meljemo jo na stoletni kamen iz žive skale in s tem ohranjamo tradicijo mletja na star način.
Iz polnozrnate ržene moke pripravimo odličen kruh, piškote in rženi bananin kruh.
-
1,70€ – 8,00€
Domača pšenična polnozrnata moka Kolenko
Pri nas domačo pšenično polnozrnato moko še vedno meljemo na stoletni starinski kamen, ki ga v primerjavi z novejšimi mlini na kamen, ki so iz keraminka ali korunda, še vedno sami klestimo in s tem ohranjamo starinski način mletja.
Tako kot ržena moka in pirina, tudi pšenična moka vsebuje gluten. Gluten pa je beljakovina, ki daje kruhu in drugim pecivom teksturo. Mešamo jo lahko z drugimi vrstami mok, tako krušnimi kot nekrušnimi.
Poleg peke kruha jo uporabljamo še za pripravo peciva, potice, piškotov ali pa kot zgoščevalec za juhe in omake.
-
1,50€ – 6,00€
Domača pšenična polbela moka TIP 850 Kolenko
Sveže mleto polbelo pšenično moko Mlinarstvo Kolenko, dobimo z mletjem osrednjih in obrobnih delov jedra pšenice in dela membrane
Je temnejše barve od bele gladke in ostre moke, ker pa vsebuje del zunanje membrane so njene pecilne lastnosti slabše. Ker je krušna moka, se uporablja predvsem za peko kruha Kruh iz polbele moke je bolj zbit od bele moke, vendar je polnejšega okusa in ostane dalj časa svež. Mešamo jo lahko z ostalimi krušnimi in nekrušnimi mokami.
-
3,00€
Bio pirina polnozrnata moka Kolenko, 1kg
Pri nas bio pirino polnozrnato moko še vedno meljemo na stoletni starinski kamen, ki ga še vedno sami klestimo in s tem ohranjamo starinski način mletja.
Tako kot pšenična in ržena moka, tudi pirina moka vsebuje gluten. Gluten pa je beljakovina, ki daje kruhu in drugim pecivom teksturo. Ima podobne lastnosti pečenja kot pšenica, vendar je bolj zdrava izbira, saj je bolj topna v vodi kot pšenična in zato je lažje prebavljiva. Gluten v piri je drugačen od pšeničnega in ga ljudje, ki so občutljivi na pšenični gluten, dobro prenesejo. Mešamo jo lahko z drugimi vrstami mok, tako krušnimi kot nekrušnimi. Če ji dodamo le 20% bele pirine moke ji izredno izboljšamo pecilno vrednost. Poleg peke kruha jo uporabljamo še za pripravo peciva, potice, piškotov ali pa kot zgoščevalec za juhe in omake.
-
5,90€ – 18,00€
Štrudl tsampa Klepec
Tsampa je narejena iz ječmena, ki je zrasel na naših njivah. Tsampa je priljubljen hiter obrok v službi, za zajtrk ali ko je treba v minuti postreči hranilen obrok lačnemu otroku (ali pa sebi :-)).
Kakšen je okus štrudl tsampe?
Predstavljajte si topel, dišeč štrudelj, vonj po cimetu in jabolkih, kako celotna hiša diši po ravnokar pečenem štrudlju. Kako se vam že samo ob misli na okusni jabolčni zavitek začnejo cediti sline in takoj veste, da bo dan boljši.
Vse te okuse smo spakirali v štrudl tsampo. Da bi prišli do slastne kombinacije jabolk, cimeta, rozin in rumovega sladkorja ne potrebujete pečice, niti obiska najljubše babice. Vsebino vrečke samo zmešate s toplo tekočino, brez kuhanja in že lahko jeste. -
1,50€ – 6,00€
Domača pšenična bela mehka moka TIP 500 Kolenko
Je vsekakor najbolj uporabljena in razširjena moka pri nas. Sveže mleta mehka moka Mlinarstvo Kolenko iz slovenske pšenice je fina bela moka, ki jo dobimo jo z valjčnim mletjem osrednjih in srednjih delov jedra. Je praškaste oblike, kakovost lepka je dobra oz. ima dobro pecilnost. Testo iz te moke je zelo raztegljivo, zato jo uporabljamo za peko belega kruha ter ostalih kvašenih izdelkov, za peko biskvitov, torej peciva in tort, peko pice in domačih jajčnih testenin.
Mešamo jo lahko tako s krušnimi, kot nekrušnmi mokami in jim s tem izboljšamo pecilno vrednost.
-
-
-
3,90€ – 7,00€
Konopljina moka Kmetija Česenj
Konopljina moka vsebuje največ vlaknin in ogljikovih hidratov med vsemi mokami.
Moka je pridelana v Sloveniji na Kmetiji Česenj, brez fitofarmacevtskih sredstev. -
10,00€
Moka iz rožičevih semen (želirno sredstvo) Hiška zelišč, 100g
Bio moka iz rožičevih semen (naravni zgoščevalec in želirno sredstvo)
Moka iz rožičevih semen se uporablja kot rastlinsko želirno sredstvo in naravni zgoščevalec hrane pri pripravi marmelad, džemov, prelivov, žele bonbonov, sadnih in zelenjavnih omak, juh, čatnijev, pudingov, strjenk … Uporablja se za zgoščevanje toplih jedi in sladic. Ima blag, komaj zaznaven in nevtralen okus, zaradi katerega se enostavno prilagodi različnim jedem. Je bogat vir vlaknin. Ker je rastlinskega izvora, je primerna tudi za vegetarijance in vegane. Ne vsebuje konzervansov. Pridobljena je izključno iz semen, oziroma pešk, ki jih najdemo v stroku rožiča (plod rožičevca).
Rožičevo drevo ali rožičevec, katerega plod je rožič, pomaga povečati občutek sitosti in polnosti po obroku. Prispeva k omejitvi občutka lakote in želje po hrani ter pomaga pri uravnavanju apetita in telesne teže (povzeto po EFSA). -
2,88€ – 3,60€
MIX za peko pice in kruha Gluteno
Sestavine:
Koruzni škrob, rižev škrob, prosena moka, riževo kislo testo, indijski trpotec, sredstvi za zgostitev: guar gumi, hidroksipropilmetil celuloza, grahove beljakovine, kvasni ekstrakt, živilski encim, emulgator: sorbitol. -
2,96€ – 3,70€
Bio riževa moka brez glutena Gluteno
Riževa moka je uporabna pri vsakem receptu. Njena lastnost je, da testu daje trdno strukturo.
Najbolj pogosto se uporablja za piškotna in biskvitna testa, za zgoščevanje krem, pudingov, juh ali pa za pripravo svežih testenin in pic.
Ker je riževa moka znana po tem, da vpije manj maščob kot druge vrste mok, je odlična za ocvrte jedi. -
3,20€ – 4,00€
Bio ovsena moka brez glutena Gluteno
Ovsena polnozrnata moka je bogata z beljakovinami in vlakninami. Prehranske vlaknine so pomemben del uravnotežene prehrane, zato so kruh ali drugi pekovski izdelki iz ovsene moke odlična izbira.
Ovsena moka je prav tako odlična za pripravo slanih in sladkih jedi, kot so piškoti, peciva, palačinke, mafini in pica.
Visoka vsebnost beljakovin
Vir prehranske vlaknine -
3,12€ – 3,90€
Bio lečina moka brez glutena Gluteno
Lečina moka ima koristne lastnosti, značilne za stročnice. Ne vsebuje glutena in ima večjo vsebnost beljakovin kot žitna moka.
Preizkusite lahko različne brezglutenske recepte z moko iz rdeče leče, pri čemer jo dodate v slana ali sladka testa, kruh, pico, ploščati kruh, palačinke, pite, tortilije, polpete ali krekerje.
Visoka vsebnost beljakovin
Vir prehranske vlaknine -
3,12€ – 3,90€
Bio grahova moka brez glutena Gluteno
Grahova moka ima koristne lastnosti značilne za stročnice. Ne vsebuje glutena in ima večjo vsebnost beljakovin kot žitna moka. Grahova moka se v kulinariki tradicionalno uporablja za pripravo juh, medtem ko se danes vse pogosteje uporablja za pripravo veganske in dietetične hrane.
Odlična je za pripravo njokov, kruha, palačink, omak in zelenjavnih ali mesnih juh.
Visoka vsebnost beljakovin
Visoka vsebnost prehranske vlaknine -
3,04€ – 3,80€
Bio čičerikina moka brez glutena Gluteno
Čičerikina moka je nežnega, oreškastega okusa in je odličen nadomestek pšenične moke predvsem v receptih brez glutena. Pridobivamo jo z mletjem posušenih plodov čičerike. Predstavlja glavno sestavino različnih italijanskih regionalnih receptov, kot sta Sicilijski panelle in Ligurijska farinata.
Lahko jo mešate z durum moko za pripravo domačih svežih testenin, testa in njokov. Odližna je za pripravo palačink, kruha socca, vegetarijanskih/veganskih burgerjev, pit, juh, omak in polpetov.
Vir beljakovin
Vir prehranskih vlaknin -
0,75€
Pšenična polbela moka Petovar tip 850 , 1 kg
Pšenična polbela moka Petovar tip 850 je pridobljena iz najboljše pšenice. V sebi nosi moč tradicije, saj je mleta na starinski način z mlinom na kamen.
Z njo lahko pripravimo vse vrste jedi. Primerna je za beli kruh, kekse, pecivo itd. -
0,75€
Pšenična gladka bela moka Petovar tip 500, 1 kg
Pšenična gladka bela moka Petovar tip 500 je pridobljena iz najboljše pšenice. V sebi nosi moč tradicije, saj je mleta na starinski način z mlinom na kamen.
Z njo lahko pripravimo vse vrste jedi. Primerna je za beli kruh, kekse, pecivo itd. -
0,75€
Pšenična ostra bela moka Petovar tip 500, 1 kg
Pšenična ostra bela moka Petovar tip 500 je pridobljena iz najboljše pšenice. V sebi nosi moč tradicije, saj je mleta na starinski način z mlinom na kamen.
Z njo lahko pripravimo vse vrste jedi. Primerna je za beli kruh, kekse, pecivo itd. -
2,88€ – 3,60€
Bio ajdova moka brez glutena Gluteno
Ajda spada med najbolj hranilno bogata živila. Zaradi svojega edinstvenega okusa in lastnosti je v kulinariki zelo cenjena. Njena uporaba je vsestranska, tako pri sladkih kot slanih jedeh.
Najbolj pogosto ajdovo moko uporabljamo za pripravo slovenskih tradicionalnih jedi kot so žganci, štruklji, krapi, kruh in za pripravo drugih priljubljenih jedi, kot palačinke, testenine, pica, pecivo in piškoti.
Visoka vsebnost prehranske vlaknine -
4,00€
Bio ajdova moka Pri omi Neži, 1000g
Ajda je bogata z vlakninami, niacinom (vitamin B3), in vitaminom D. Vsebuje veliko kalija, fosforja, železa in kalcija. Velja za enega najboljših virov beljakovin med rastlinami in vsebuje vse esencialne aminokisline.
Ajdova moka naravno ne vsebuje glutena (lahko pa vsebuje sledi glutena), zato je dobra izbira za ljudi, ki so preobčutljivi na gluten. Ima prijeten sladek okus po oreščkih in je bogata s hranili.
Uporabimo jo za pripravo žgancev, štrukljev, peko domačega kruha in peciv. -
3,70€
Bio pirina mehka moka Pri omi Neži, 1000g
Pira je prastara vrsta pšenice, po vsebnosti beljakovin sodi v sam vrh. Te se po zgradbi razlikujejo od pšeničnih beljakovin, zaradi tega piro zelo dobro prenašajo ljudje, ki so alergični na beljakovine drugih žit. Mehka moka in ostra moka se razlikujeta po velikosti delcev moke (presejani skozi različna sita). Mehko moko dobimo pri sejanju skozi najbolj drobna in gosta sita.
Če uporabljate pri peki ostro moko, boste v primerjavi z mehko dobili več testa, to pa bo počasneje vzhajalo. Prav tako je treba pri pripravi testa dodati več vode kot bi jo pri mehki moki.
Uporabimo jo za pripravo finega peciva, palačink, piškotov, testenin in kruha. -
2,70€
Bio prosena moka Pri omi Neži, 500g
Prosena moka je pripravljena iz semen prosa, ki je ena prvih rastlin, ki so jo v evropskem prostoru pričeli gojiti za prehrano ljudi. Proso vsebuje veliko fosforja, magnezija, kalija, železa, kalcija, vitamine iz skupine B in druge za zdravje koristne snovi. Je edino žito, ki v želodcu povzroča alkalno reakcijo in je zaradi tega primerno živilo tudi za občutljive želodce. Lahko vsebuje sledi glutena.
Uporaba: Moko lahko uporabimo pri peki kruha in drugih izdelkov. Meljemo sproti v domačem mlinu na kamen, s čimer zagotavljamo svežino.