Domača ovsena kaša Kolenko, 500g
1,70€
Skupaj s prosom, ajdo in koruzo, spada oves med žita, ki naravne ne vsebujejo glutena. Ovsena kaša je oluščen oves in je za razliko od kosmičev, ki so najbolj znan produkt ovsa, nepredelan in zato z nižjim glikemičnim indeksom od kosmičev. Res je, da za njegovo pripravo rabite dlje časa, je pa okus dosti bolj poln, žvečljiv in tudi nasiten. Iz ovsene kaše lahko pripravimo tako sladke, kot slane jedi, priloge, rižote in solate.
Pred pripravo, ovseno kašo pod tekočo vodo operemo, čez noč namočimo v vodo in jo naslednji dan z nekaj soli, kuhamo v razmerju 1:2,5, dokler nam voda ne povre.
Ovsena kaša je primerna za pripravo slanih jedi, kot priloga k mesu ali pa iz nje pripravimo mesne ali zelenjavne rižote. Za pripravo sladkih jedi iz ovsene kaše priporočamo “Škotsko domačo ovseno kašo”
Ovseno kašo v hladilniku hranimo do največ tri dni.
Dodatne informacije
Sestava: 100% oluščena ovsena kaša iz kontrolirane pridelave in predelave
Poreklo: Slovenija
Alergeni: Lahko vsebuje sledi glutena
Povprečna hranilna vrednost na 100g
Energijska vrednost | 1469kJ/ 351kcal |
Maščobe | 7,1g |
od tega nasičene maščobe | 1,5g |
Ogljikovi hidrati | 56,0g |
od tega sladkorji | 1,1g |
Beljakovine | 11g |
Sol | 0,02g |
Pakiranje in shranjevanje
Moke in zdrobe v mlinarstvu Kolenko meljemo sproti in jih kot ostale naše izdelke, sproti ročno pakiramo v papirnate vrečke. Za zapiranje uporabljamo belo nit, ki jo na vrečko prav tako ročno zašijemo. Tako ostane moka varno zaprta vse do uporabe. Za odpiranje vrečko postavite z prednjim delom (prepognjen del naj glede stran od vas), proti sebi in začnete odpirat-parat nit od leve proti desni.
Vse kaše in mlevske izdelke, testenine in semena je potrebno hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru.
Mlinarstvo Kolenko
Mlinarstvo Kolenko se nahaja v vasi Gornja Bistrica, ob glavni cesti Črenšovci — Razkrižje, kjer opravljamo obrt mlinarstva od leta1938.
V prekrasnem lesenem mlinu ohranjamo rabo dedovega starega mlinskega kamna iz žive skale, ki ga že desetletja edini v pomurski regiji uporabljamo za mletje polnozrnatih izdelkov. Ko izbiramo med najkakovostnejšimi surovinami, ki jih nato v majhnih količinah glede na potrebe meljemo v mlinu sproti in sveže, ravnamo v skladu s tradicionalnimi znanji mlinarske obrti, s starimi modrostmi, spoštovanjem do narave in poslovne etike s tem, da podpiramo izključno domače lokalne kmetovalce. Plod takega vzajemnega sodelovanja so fini mlinarski izdelki izjemno polnega okusa in prvotne hranljivosti, ob katerih v domači kuhinji zadiši po svežem kruhu, ajdovi kaši in potici. Zares nas osreči, ko kupci vse pogosteje posežejo po skorajda pozabljenih, nekoč pa osnovnih prehrambenih žitih in semenih, kakršni so ajda, proso, pira in kamut.
Žita pridno meljejo mlinski kamni dveh ločenih mlinov, konvencionalnega in ekološkega, kar je edinstvena posebnost v Sloveniji. Ob njima stoji lična butična trgovinica, kjer lahko obiskovalci kupijo ajdovo, pirino, koruzno, pšenično, ovseno, proseno, rženo in kamutovo moko, različne kaše, zdrobe, kosmiče in testenine. Ogled delovanja starih mlinov na kamen v lesenem mlinu, ki velja za lokalno kulturno znamenitost, pa je pristno doživetje življenja te tradicionalne obrti.
Čas obdelave
Ready to ship in 1-2 delovna dneva od Slovenija
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.