Mlinarstvo Kolenko

Mlinarstvo Kolenko se nahaja v vasi Gornja Bistrica, ob glavni cesti Črenšovci — Razkrižje, kjer opravljamo obrt mlinarstva od leta1938.
V prekrasnem lesenem mlinu ohranjamo rabo dedovega starega mlinskega kamna iz žive skale, ki ga že desetletja edini v pomurski regiji uporabljamo za mletje polnozrnatih izdelkov. Ko izbiramo med najkakovostnejšimi surovinami, ki jih nato v majhnih količinah glede na potrebe meljemo v mlinu sproti in sveže, ravnamo v skladu s tradicionalnimi znanji mlinarske obrti, s starimi modrostmi, spoštovanjem do narave in poslovne etike s tem, da podpiramo izključno domače lokalne kmetovalce. Plod takega vzajemnega sodelovanja so fini mlinarski izdelki izjemno polnega okusa in prvotne hranljivosti, ob katerih v domači kuhinji zadiši po svežem kruhu, ajdovi kaši in potici. Zares nas osreči, ko kupci vse pogosteje posežejo po skorajda pozabljenih, nekoč pa osnovnih prehrambenih žitih in semenih, kakršni so ajda, proso, pira in kamut.

Žita pridno meljejo mlinski kamni dveh ločenih mlinov, konvencionalnega in ekološkega, kar je edinstvena posebnost v Sloveniji. Ob njima stoji lična butična trgovinica, kjer lahko obiskovalci kupijo ajdovo, pirino, koruzno, pšenično, ovseno, proseno, rženo in kamutovo moko, različne kaše, zdrobe, kosmiče in testenine. Ogled delovanja starih mlinov na kamen v lesenem mlinu, ki velja za lokalno kulturno znamenitost, pa je pristno doživetje življenja te tradicionalne obrti.

Mlinarstvo Kolenko

Gornja Bistrica 198,9232 Črešnovci

Mlinarstvo Kolenko se nahaja v vasi Gornja Bistrica, ob glavni cesti Črenšovci — Razkrižje, kjer opravljamo obrt mlinarstva od leta1938.
V prekrasnem lesenem mlinu ohranjamo rabo dedovega starega mlinskega kamna iz žive skale, ki ga že desetletja edini v pomurski regiji uporabljamo za mletje polnozrnatih izdelkov. Ko izbiramo med najkakovostnejšimi surovinami, ki jih nato v majhnih količinah glede na potrebe meljemo v mlinu sproti in sveže, ravnamo v skladu s tradicionalnimi znanji mlinarske obrti, s starimi modrostmi, spoštovanjem do narave in poslovne etike s tem, da podpiramo izključno domače lokalne kmetovalce. Plod takega vzajemnega sodelovanja so fini mlinarski izdelki izjemno polnega okusa in prvotne hranljivosti, ob katerih v domači kuhinji zadiši po svežem kruhu, ajdovi kaši in potici. Zares nas osreči, ko kupci vse pogosteje posežejo po skorajda pozabljenih, nekoč pa osnovnih prehrambenih žitih in semenih, kakršni so ajda, proso, pira in kamut.

Žita pridno meljejo mlinski kamni dveh ločenih mlinov, konvencionalnega in ekološkega, kar je edinstvena posebnost v Sloveniji. Ob njima stoji lična butična trgovinica, kjer lahko obiskovalci kupijo ajdovo, pirino, koruzno, pšenično, ovseno, proseno, rženo in kamutovo moko, različne kaše, zdrobe, kosmiče in testenine. Ogled delovanja starih mlinov na kamen v lesenem mlinu, ki velja za lokalno kulturno znamenitost, pa je pristno doživetje življenja te tradicionalne obrti.

Naši izdelki

  • Bio ajdovi kosmiči Kolenko, 500g

    Ajdovi kosmiči so bogati z beljakovinami in naravno ne vsebujejo glutena, zato so primerni za vse, ki iščejo alternativo glutenskim kosmičem. Uporabljajo se enako kot ostali kosmiči, topli ali hladni, kot dodatek smutijem, juham in kot nadomestek drobtin. Z njimi lahko zamenjamo del moke v kruhu ali v svoji priljubljeni zmesi za mafine. Prelijemo jih z mlekom ali jogurt ter okus popestrimo še s svežim ali suhim sadjem, oreščki in semeni.

  • Domača ržena polnozrnata moka Kolenko

    Med vsemi žiti ima ržena polnozrnata moka največ vlaknin. Ker je mleta iz celega zrna je temnejša od navadne ržene moke in ima še močnejši okus. Meljemo jo na stoletni kamen iz žive skale in s tem ohranjamo tradicijo mletja na star način.

    Iz polnozrnate ržene moke pripravimo odličen kruh, piškote in rženi bananin kruh.

    1,708,00
  • Domača pšenična polnozrnata moka Kolenko

    Pri nas domačo pšenično polnozrnato moko še vedno meljemo na stoletni starinski kamen, ki ga v primerjavi z novejšimi mlini na kamen, ki so iz keraminka ali korunda, še vedno sami klestimo in s tem ohranjamo starinski način mletja.

    Tako kot ržena moka in pirina, tudi pšenična moka vsebuje gluten. Gluten pa je beljakovina, ki daje kruhu in drugim pecivom teksturo. Mešamo jo lahko z drugimi vrstami mok, tako krušnimi kot nekrušnimi.

    Poleg peke kruha jo uporabljamo še za pripravo peciva, potice, piškotov ali pa kot zgoščevalec za juhe in omake.

    1,708,00
  • Domača pšenična polbela moka TIP 850 Kolenko

    Sveže mleto polbelo pšenično moko Mlinarstvo Kolenko, dobimo z mletjem osrednjih in obrobnih delov jedra pšenice in dela membrane

    Je temnejše barve od bele gladke in ostre moke, ker pa vsebuje del zunanje membrane so njene pecilne lastnosti slabše. Ker je krušna moka, se uporablja predvsem za peko kruha Kruh iz polbele moke je bolj zbit od bele moke, vendar je polnejšega okusa in ostane dalj časa svež. Mešamo jo lahko z ostalimi krušnimi in nekrušnimi mokami.

    1,506,00
  • Domači proseni zdrob Kolenko, 500g

    Proseni zdrob, mlet na kamen, uporabljamo za pripravo mlečnega gresa, ki mu popestrimo okus z dodatkom svežega ali suhega sadja in praženih oreščkov ali čežane. Dodamo ga v enolončnice ali pa iz njega pripravimo žličnike, narastke in kolače. Za mlečni proseni zdrob damo na pol litra mleka 70 – 80g prosenega zdroba, dodamo ščepec soli, sladkor po želji in ob stalnem mešanju kuhamo do zgostitve.

  • Bio pirina polnozrnata moka Kolenko, 1kg

    Pri nas bio pirino polnozrnato moko še vedno meljemo na stoletni starinski kamen, ki ga še vedno sami klestimo in s tem ohranjamo starinski način mletja.

    Tako kot pšenična in ržena moka, tudi pirina moka vsebuje gluten. Gluten pa je beljakovina, ki daje kruhu in drugim pecivom teksturo. Ima podobne lastnosti pečenja kot pšenica, vendar je bolj zdrava izbira, saj je bolj topna v vodi kot pšenična in zato je lažje prebavljiva. Gluten v piri je drugačen od pšeničnega in ga ljudje, ki so občutljivi na pšenični gluten, dobro prenesejo. Mešamo jo lahko z drugimi vrstami mok, tako krušnimi kot nekrušnimi. Če ji dodamo le 20% bele pirine moke ji izredno izboljšamo pecilno vrednost. Poleg peke kruha jo uporabljamo še za pripravo peciva, potice, piškotov ali pa kot zgoščevalec za juhe in omake.

  • Bio pšenični zdrob Kolenko, 500g

    Bio fini pšenični zdrob je produkt oziroma faza mletja osrednjega dela pšenice na valjčni mlin in se ga poslužujemo tudi v našem ekološkem mlinu. Je najbolj znan in uporabljen zdrob v naši kuhinji.

    Z kuhanjem v mlekom pripravimo odličen gres, uporabljamo ga za pripravo cmokov za juho ali prilogo, za peciva, narastke, pogače. Na pol litra tekočine damo 4 žlice pšeničnega zdroba, dodamo ščepec soli, sladkor po želji ter ob stalnem mešanju kuhamo nekje 5 min.

  • Bio pirin zdrob Kolenko, 500g

    Bio pirin fini zdrob je produkt oz. faza mletja pire na valjčni mlin in se ga poslužujemo tudi v našem ekološkem mlinu. Uporablja se isto kot pšenični zdrob. Z kuhanjem v mlekom pripravimo odličen gres, uporabljamo ga za pripravo cmokov za juho ali kot prilogo, peciva, narastkov, pogač.

    Na pol litra tekočine damo 4 žlice pirinega zdroba, dodamo ščepec soli in sladkor po želji ter ob stalnem mešanju kuhamo približno 4 minute.

  • Bio khorasan – kamutov zdrob Kolenko, 500g

    Čeprav vsebuje gluten ne povzroča občutljivosti in alergij in je lažje prebavljiv od pšeničnega zdrob. Zaradi svoje privlačne rumenkaste barve in polnega sladkega okusa, je odličen za pripravo cmokov, peciva, narastkov in pogač.

    Če ga skuhamo z mlekom, dobimo kamutov gres, Na pol litra mleka damo 4 žlice kamutovega zdroba ter ob stalnem mešanju kuhamo nekje 3 minute. Okus mu lahko izboljšamo z dodatkom oreščkov ter suhega ali svežega sadja.

  • Bio ajdov zdrob Kolenko, 500g

    Bio ajdov zdrob se uporablja podobno kot pšenični zdrob, za pripravo cmokov, peciva, narastkov in pogač. Z kuhanjem v mlekom pripravimo odličen gres, ki mu okus izboljšamo z dodatkom suhega ali svežega sadja, oreščkov ali marmelade.

    Na pol litra tekočine vode ali mleka damo 60 – 80g ajdovega zdroba, dodamo ščepec sladkorja in soli ter ob stalnem mešanju kuhamo dokler se ne zgosti.

  • Domača pšenična bela mehka moka TIP 500 Kolenko

    Je vsekakor najbolj uporabljena in razširjena moka pri nas. Sveže mleta mehka moka Mlinarstvo Kolenko iz slovenske pšenice je fina bela moka, ki jo dobimo jo z valjčnim mletjem osrednjih in srednjih delov jedra. Je praškaste oblike, kakovost lepka je dobra oz. ima dobro pecilnost. Testo iz te moke je zelo raztegljivo, zato jo uporabljamo za peko belega kruha ter ostalih kvašenih izdelkov, za peko biskvitov, torej peciva in tort, peko pice in domačih jajčnih testenin.

    Mešamo jo lahko tako s krušnimi, kot nekrušnmi mokami in jim s tem izboljšamo pecilno vrednost.

    1,506,00
  • Bio ržena polnozrnata moka Kolenko, 1kg

    Med vsemi žiti ima ržena polnozrnata moka največ vlaknin. Ker je mleta iz celega zrna je temnejša od navadne ržene moke in ima še močnejši okus. Meljemo jo na stoletni kamen iz žive skale in s tem ohranjamo tradicijo mletja na star način.

    Iz polnozrnate ržene moke pripravimo odličnen kruh, piškote in rženi bananin kruh.

  • Bio ržena mehka moka Kolenko, 1kg

    Bio ržena mehka moka je značilno temnejše barve in se največ uporablja za peko kruha. Iz čiste ržene moke je kruh bolj zbit, ostane pa dlje časa svež in kar je pomembno predvsem za ljudi na dieti, je dosti bolj sitosten od ostalega kruha. Lahko pa rženo moko mešamo tudi z drugimi mokami, kot so pirina, pšenična, koruzna. Za rženo moko velja, da mora odležati, to pomeni, da je boljša, če še ne uporablja čisto sveže mleta. Le redki vedo, da se lahko iz ržene moke pripravijo odlični medenjaki in mafine.

  • Bio riževa moka Kolenko, 500g

    Naša vedno sveže mleta bio riževa moka iz rjavega riža je naravno brez glutena, bogata je z ogljikovimi hidrati in vsebuje le malo maščob. Uporabljamo jo za pečenje peciva, piškotov, cmokov ter kruha, z njo lahko zgostimo omake in paniramo ribe. Zelo priljubljena je za pripravo azijskih rezancev, ki so osnovna sestavina vzhodne kuhinje.

  • Bio pšenična polnozrnata moka Kolenko, 1kg

    Pri nas bio pšenično polnozrnato moko še vedno meljemo na stoletni starinski kamen, ki ga še vedno sami klestimo in s tem ohranjamo starinski način mletja. Tako kot ržena moka in pirina, tudi pšenična moka vsebuje gluten. Gluten pa je beljakovina, ki daje kruhu in drugim pecivom teksturo. Mešamo jo lahko z drugimi vrstami mok, tako krušnimi kot ne krušnimi.

    Poleg peke kruha jo uporabljamo še za pripravo peciva, potice, piškotov ali pa kot zgoščevalec za juhe in omake.

  • Bio pšenična črna moka Kolenko, 1kg

    Sveže mleto bio črno pšenično moko Mlinarstvo Kolenko, dobimo z mletjem osrednjih in obrobnih delov jedra pšenice. Je temnejše barve od bele gladke in ostre moke, ker pa vsebuje del zunanje membrane so njene pecilne lastnosti slabše. Ker je krušna moka, se uporablja predvsem za peko kruha. Kruh iz črne moke je bolj zbit od bele moke, vendar je polnejšega okusa in ostane dalj časa svež. Mešamo jo lahko z ostalimi krušnimi in nekrušnimi mokami.

  • Bio pšenična bela ostra moka Kolenko, 1kg

    Sveže mleta bio pšenično ostro moko Mlinarstva Kolenko, dobimo z mletjem osrednjih in srednjih delov jedra, z postopkom valjčnega mletja. Je nekoliko bolj groba od mehke moke. Ostrina moke vpliva na sposobnost vezanja vode, zato pri peki z ostro moko dobimo več testa, vendar to počasneje vzhajala. Ker velikost delcev vpliva tudi na barvo moke je ostra moka malenkost temnejša od mehke, vendar še vedno bela.

    Primerna je za pripravo testa, ki se kuha, njokov, cmokov, za peko krhkega testa in palačink ter za zgoščevanje juh in omak.

  • Bio pšenična bela mehka moka Kolenko, 1kg

    Je vsekakor najbolj uporabljena in razširjena moka pri nas. Naša sveže mleta bio mehka bela moka iz slovenske ekološke pšenice, je fina bela moka, ki jo dobimo jo z valjčnim mletjem osrednjih in srednjih delov jedra. Je praškaste oblike, kakovost lepka je dobra oz. ima dobro pecilnost. Testo iz te moke je zelo raztegljivo, zato jo uporabljamo za peko belega kruha ter ostalih kvašenih izdelkov, za peko biskvitov, torej peciva in tort, peko pice in domačih jajčnih testenin. Mešamo jo lahko tako s krušnimi, kot ne krušnimi mokami in jim s tem izboljšamo pecilno vrednost.

  • Bio prosena moka Kolenko, 500g

    Vedno sveže mleto bio proseno moko uporabljamo kot zgoščevalec v juhah in omakah, iz nje naredimo puding, ki mu obogatimo okus z različnimi dodatki, na primer s cimetom, naribanim jabolkom, banano, rozinami, limoninim sokom in tudi z marmelado. Iz nje spečemo odlične sadne pogače. Lahko naredimo tudi proseni kruh, ker pa prosena moka ni krušna, torej ne vsebuje lepka, jo pri peki kruha mešamo z krušnimi mokami in ji s tem izboljšamo pecilno vrednost.

  • Bio pirina bela ostra moka Kolenko, 1kg

    Bio pirina ostra moka Mlinarstva Kolenko je mleta na našem obnovljenem valjčnem mlinu iz leta 1960. Dobimo jo z mletjem osrednjih in srednjih delov jedra. Ostrina moke vpliva na sposobnost vezanja vode, zato bomo pri peki z ostro moko dobili več testa, vendar bo to počasneje vzhajalo. Ker velikost delcev vpliva tudi na barvo moke je ostra moka za odtenek temnejša od mehke. Odlična je za pripravo palačink, njokov, cmokov, pit, piškotov in krhkega testa.

  • Bio pirina črna moka Kolenko, 1kg

    Bio pirina črna moka je visokokakovostna moka, ki vsebuje približno 80% sestavin iz zunanje membrane in ima s tem višje hranilne vrednosti od bele moke. Mleta na našem obnovljenem valjčnem mlinu iz leta 1960. Je krušna moka, ki jo lahko mešamo z ostalimi, tako krušnimi, kot nekrušnimi mokami. Iz nje pripravimo odlične izdelke iz vzhajanega testa, kruh, pogače, ki so bolj polnega okusa in ostanejo dalj časa sveži, kot izdelki iz bele moke.

  • Bio pirina bela mehka moka Kolenko, 1kg

    Vedno sveže mleta bio pirina bela mehka moka, mleta na našem obnovljenem valjčnem mlinu iz leta 1960, je odlična za peko belega kruha, pic, biskvita, piškotov, pogač, pit in palačink.

    Dobimo jo z mletjem osrednjih in srednjih delov jedra. Če v receptih, namesto pšenične bele mehke moke, uporabljate pirino belo mehko moko, ji dodajte manjšo količino vode ali pa nekoliko zvišajte količino moke. Zaradi kakovostnega lepka in izredno dobre pecilnosti, jo lahko mešamo z ostalimi vrstami mok, tako z krušnimi kot nekrušnimi in jim s tem izboljšamo pekovske lastnosti.

  • Bio ovsena moka Kolenko, 500g

    Bio ovsena moka je naravno brez glutena in se v kombinaciji z ostalimi mokami uporablja za peko kruha, palačink in piškotov. V receptih lahko z ovseno moko nadomestite 20% klasične moke. Ima tudi več beljakovin in maščob kot večina tradicionalnih, klasičnih mok, zato je zelo nasitna in primerna za sladkorne bolnike in ljudi na dieti.

  • Bio koruzna moka Kolenko

    Bio koruzna moka Mlinarstva Kolenko je mleta iz posebne stare vrste koruze “trdinka”, pridelane v Sloveniji, ki daje moki poseben izrazit vonj in okus. Mleta je na naš stoletni kamen iz žive skale, s katerim ohranjamo starinski način mletja.

    Idealna je za pripravo koruznega kruha, ki je kompakten in ker ne vsebuje lepka ali glutena malo bolj drobljiv od kruhov ostalih mok. Koruzno moko mešamo z ostalimi mokami, kot je pšenična ali pirina bela mehka moka. Ker ima rahlo sladek okus, je odlična za pripravo različnih sladic, piškotov in palačink. V Prekmurju je posebej priljubljena koruzna zlejvanka in koruzna pogača. Ker koruza naravno ne vsebuje glutena, je primerna za tiste, ki se izogibajo glutenu.

    1,302,00
  • Zlejvanka darilni paket Kolenko

    Zlejvanka darilni paket vsebuje mešanico ajdove in koruzne moke za pripravo tradicionalnih prekmurskih zlejvank. Zraven dobite tudi kartico z receptom.

    Sestava darilnega paketa:

Main Menu