Mlinarstvo Kolenko

Mlinarstvo Kolenko se nahaja v vasi Gornja Bistrica, ob glavni cesti Črenšovci — Razkrižje, kjer opravljamo obrt mlinarstva od leta1938.
V prekrasnem lesenem mlinu ohranjamo rabo dedovega starega mlinskega kamna iz žive skale, ki ga že desetletja edini v pomurski regiji uporabljamo za mletje polnozrnatih izdelkov. Ko izbiramo med najkakovostnejšimi surovinami, ki jih nato v majhnih količinah glede na potrebe meljemo v mlinu sproti in sveže, ravnamo v skladu s tradicionalnimi znanji mlinarske obrti, s starimi modrostmi, spoštovanjem do narave in poslovne etike s tem, da podpiramo izključno domače lokalne kmetovalce. Plod takega vzajemnega sodelovanja so fini mlinarski izdelki izjemno polnega okusa in prvotne hranljivosti, ob katerih v domači kuhinji zadiši po svežem kruhu, ajdovi kaši in potici. Zares nas osreči, ko kupci vse pogosteje posežejo po skorajda pozabljenih, nekoč pa osnovnih prehrambenih žitih in semenih, kakršni so ajda, proso, pira in kamut.

Žita pridno meljejo mlinski kamni dveh ločenih mlinov, konvencionalnega in ekološkega, kar je edinstvena posebnost v Sloveniji. Ob njima stoji lična butična trgovinica, kjer lahko obiskovalci kupijo ajdovo, pirino, koruzno, pšenično, ovseno, proseno, rženo in kamutovo moko, različne kaše, zdrobe, kosmiče in testenine. Ogled delovanja starih mlinov na kamen v lesenem mlinu, ki velja za lokalno kulturno znamenitost, pa je pristno doživetje življenja te tradicionalne obrti.

Mlinarstvo Kolenko

Gornja Bistrica 198,9232 Črešnovci

Mlinarstvo Kolenko se nahaja v vasi Gornja Bistrica, ob glavni cesti Črenšovci — Razkrižje, kjer opravljamo obrt mlinarstva od leta1938.
V prekrasnem lesenem mlinu ohranjamo rabo dedovega starega mlinskega kamna iz žive skale, ki ga že desetletja edini v pomurski regiji uporabljamo za mletje polnozrnatih izdelkov. Ko izbiramo med najkakovostnejšimi surovinami, ki jih nato v majhnih količinah glede na potrebe meljemo v mlinu sproti in sveže, ravnamo v skladu s tradicionalnimi znanji mlinarske obrti, s starimi modrostmi, spoštovanjem do narave in poslovne etike s tem, da podpiramo izključno domače lokalne kmetovalce. Plod takega vzajemnega sodelovanja so fini mlinarski izdelki izjemno polnega okusa in prvotne hranljivosti, ob katerih v domači kuhinji zadiši po svežem kruhu, ajdovi kaši in potici. Zares nas osreči, ko kupci vse pogosteje posežejo po skorajda pozabljenih, nekoč pa osnovnih prehrambenih žitih in semenih, kakršni so ajda, proso, pira in kamut.

Žita pridno meljejo mlinski kamni dveh ločenih mlinov, konvencionalnega in ekološkega, kar je edinstvena posebnost v Sloveniji. Ob njima stoji lična butična trgovinica, kjer lahko obiskovalci kupijo ajdovo, pirino, koruzno, pšenično, ovseno, proseno, rženo in kamutovo moko, različne kaše, zdrobe, kosmiče in testenine. Ogled delovanja starih mlinov na kamen v lesenem mlinu, ki velja za lokalno kulturno znamenitost, pa je pristno doživetje življenja te tradicionalne obrti.

Naši izdelki

  • Mak mleti Kolenko, 200g

    Mak je zdrav in nizkokalorična prigrizek, ki zagotavlja vnos vseh bistvenih hranil. V slovenski kuhinji si peke brez maka ne moremo predstavljati. Najdemo ga v naših najbolj tradicionalnih sladicah, kot so prekmurska gibanica, potica in v preprostem makovem biskvitu. Mletega se uporablja večinoma kot nadev, celega pa kot posip na pekovskih izdelkih. V sodobni kuhinji poznamo peciva, kjer je biskvitu dodan cel mak, na primer v mafine.

  • Bio ajdovi kosmiči Kolenko, 500g

    Ajdovi kosmiči so bogati z beljakovinami in naravno ne vsebujejo glutena, zato so primerni za vse, ki iščejo alternativo glutenskim kosmičem. Uporabljajo se enako kot ostali kosmiči, topli ali hladni, kot dodatek smutijem, juham in kot nadomestek drobtin. Z njimi lahko zamenjamo del moke v kruhu ali v svoji priljubljeni zmesi za mafine. Prelijemo jih z mlekom ali jogurt ter okus popestrimo še s svežim ali suhim sadjem, oreščki in semeni.

  • Domača irska ovsena kaša “Steel Cut Oats” Kolenko, 500g

    Da vas ne zmede ime, je to oves narejen na irski način, ki pa ga proizvajamo pri nas v mlinu iz slovenskega ovsa. Kot pove ime samo je to rezan oves, ki se tradicionalno prav tako kot škotska ovsena kaša uporablja za pripravo kaše “porrige”. Se pa ta vrsta ovsa odlično odnese tudi pri pripravi slanih jedi, enolončnic, hladnih solat, priloge ali pa iz nje pripravimo slani ali sladki narastek, piškote ali jo dodamo granoli.

    Za eno porcijo kaše potrebujmo 40g irske ovsene kaše in od 200 do 240ml vode ali mleka. V zavreto tekočino damo kašo, malo soli in ob šibkem ognju kuhamo od 15-20 minut. Po želji kaši primešamo sladilo, cimet, kakav ali sveže ali zamrznjeno sadje ali pa na koncu dodamo toping; oreščke, granolo, sadje, maslo oreščkov, kokosov čips…

  • Bio pšenična bela mehka moka Kolenko, 1kg

    Je vsekakor najbolj uporabljena in razširjena moka pri nas. Naša sveže mleta bio mehka bela moka iz slovenske ekološke pšenice, je fina bela moka, ki jo dobimo jo z valjčnim mletjem osrednjih in srednjih delov jedra. Je praškaste oblike, kakovost lepka je dobra oz. ima dobro pecilnost. Testo iz te moke je zelo raztegljivo, zato jo uporabljamo za peko belega kruha ter ostalih kvašenih izdelkov, za peko biskvitov, torej peciva in tort, peko pice in domačih jajčnih testenin. Mešamo jo lahko tako s krušnimi, kot ne krušnimi mokami in jim s tem izboljšamo pecilno vrednost.

  • Domača ržena polnozrnata moka Kolenko

    Med vsemi žiti ima ržena polnozrnata moka največ vlaknin. Ker je mleta iz celega zrna je temnejša od navadne ržene moke in ima še močnejši okus. Meljemo jo na stoletni kamen iz žive skale in s tem ohranjamo tradicijo mletja na star način.

    Iz polnozrnate ržene moke pripravimo odličen kruh, piškote in rženi bananin kruh.

    1,708,00
  • Domača pšenična polnozrnata moka Kolenko

    Pri nas domačo pšenično polnozrnato moko še vedno meljemo na stoletni starinski kamen, ki ga v primerjavi z novejšimi mlini na kamen, ki so iz keraminka ali korunda, še vedno sami klestimo in s tem ohranjamo starinski način mletja.

    Tako kot ržena moka in pirina, tudi pšenična moka vsebuje gluten. Gluten pa je beljakovina, ki daje kruhu in drugim pecivom teksturo. Mešamo jo lahko z drugimi vrstami mok, tako krušnimi kot nekrušnimi.

    Poleg peke kruha jo uporabljamo še za pripravo peciva, potice, piškotov ali pa kot zgoščevalec za juhe in omake.

    1,708,00
  • Domača pšenična polbela moka TIP 850 Kolenko

    Sveže mleto polbelo pšenično moko Mlinarstvo Kolenko, dobimo z mletjem osrednjih in obrobnih delov jedra pšenice in dela membrane

    Je temnejše barve od bele gladke in ostre moke, ker pa vsebuje del zunanje membrane so njene pecilne lastnosti slabše. Ker je krušna moka, se uporablja predvsem za peko kruha Kruh iz polbele moke je bolj zbit od bele moke, vendar je polnejšega okusa in ostane dalj časa svež. Mešamo jo lahko z ostalimi krušnimi in nekrušnimi mokami.

    1,506,00
  • Domači proseni zdrob Kolenko, 500g

    Proseni zdrob, mlet na kamen, uporabljamo za pripravo mlečnega gresa, ki mu popestrimo okus z dodatkom svežega ali suhega sadja in praženih oreščkov ali čežane. Dodamo ga v enolončnice ali pa iz njega pripravimo žličnike, narastke in kolače. Za mlečni proseni zdrob damo na pol litra mleka 70 – 80g prosenega zdroba, dodamo ščepec soli, sladkor po želji in ob stalnem mešanju kuhamo do zgostitve.

  • Bio pirina polnozrnata moka Kolenko, 1kg

    Pri nas bio pirino polnozrnato moko še vedno meljemo na stoletni starinski kamen, ki ga še vedno sami klestimo in s tem ohranjamo starinski način mletja.

    Tako kot pšenična in ržena moka, tudi pirina moka vsebuje gluten. Gluten pa je beljakovina, ki daje kruhu in drugim pecivom teksturo. Ima podobne lastnosti pečenja kot pšenica, vendar je bolj zdrava izbira, saj je bolj topna v vodi kot pšenična in zato je lažje prebavljiva. Gluten v piri je drugačen od pšeničnega in ga ljudje, ki so občutljivi na pšenični gluten, dobro prenesejo. Mešamo jo lahko z drugimi vrstami mok, tako krušnimi kot nekrušnimi. Če ji dodamo le 20% bele pirine moke ji izredno izboljšamo pecilno vrednost. Poleg peke kruha jo uporabljamo še za pripravo peciva, potice, piškotov ali pa kot zgoščevalec za juhe in omake.

  • Bio ovsena moka Kolenko, 500g

    Bio ovsena moka je naravno brez glutena in se v kombinaciji z ostalimi mokami uporablja za peko kruha, palačink in piškotov. V receptih lahko z ovseno moko nadomestite 20% klasične moke. Ima tudi več beljakovin in maščob kot večina tradicionalnih, klasičnih mok, zato je zelo nasitna in primerna za sladkorne bolnike in ljudi na dieti.

  • Bio koruzna moka Kolenko

    Bio koruzna moka Mlinarstva Kolenko je mleta iz posebne stare vrste koruze “trdinka”, pridelane v Sloveniji, ki daje moki poseben izrazit vonj in okus. Mleta je na naš stoletni kamen iz žive skale, s katerim ohranjamo starinski način mletja.

    Idealna je za pripravo koruznega kruha, ki je kompakten in ker ne vsebuje lepka ali glutena malo bolj drobljiv od kruhov ostalih mok. Koruzno moko mešamo z ostalimi mokami, kot je pšenična ali pirina bela mehka moka. Ker ima rahlo sladek okus, je odlična za pripravo različnih sladic, piškotov in palačink. V Prekmurju je posebej priljubljena koruzna zlejvanka in koruzna pogača. Ker koruza naravno ne vsebuje glutena, je primerna za tiste, ki se izogibajo glutenu.

    1,302,00
  • Bio ajdova moka Kolenko

    Bio ajdova moka Mlinarstva Kolenko je mleta na stoletnih mlinskih kamnih iz žive skale. Kot vse ostale naše moke, jo meljemo sproti, tako da je vedno sveža. Je temne barve in ima značilen vonj in okus. Naravno je brez glutena, ne vsebuje lepka in iz nje ne moremo samostojno zamesiti testa. Mešamo jo s pšenično ali pirino moko, v razmerju 70:30, za mešani pšenično ajdov kruh pa 50:50. Moko lahko poparimo in s tem povzročimo, da škrob zakleja, ter veže vodo že pri mesitvi testa.

    Iz ajdove moke pripravimo palačinke, štruklje, spečemo ajdov kruh z orehi, kekse, mafine. V Prekmurju so nastale ajdove zlejvanke, ki so jih nekoč postregli kot samostojno jed, danes pa večinoma le kot sladico ali toplo predjed. Odlični so v kombinaciji z bučnim oljem in bučnimi semeni, ocvirki ali zaseko. Štajerci so znani po ajdovih krapcih s skuto.

    2,904,50
  • Bio pšenični zdrob Kolenko, 500g

    Bio fini pšenični zdrob je produkt oziroma faza mletja osrednjega dela pšenice na valjčni mlin in se ga poslužujemo tudi v našem ekološkem mlinu. Je najbolj znan in uporabljen zdrob v naši kuhinji.

    Z kuhanjem v mlekom pripravimo odličen gres, uporabljamo ga za pripravo cmokov za juho ali prilogo, za peciva, narastke, pogače. Na pol litra tekočine damo 4 žlice pšeničnega zdroba, dodamo ščepec soli, sladkor po želji ter ob stalnem mešanju kuhamo nekje 5 min.

  • Bio pirin zdrob Kolenko, 500g

    Bio pirin fini zdrob je produkt oz. faza mletja pire na valjčni mlin in se ga poslužujemo tudi v našem ekološkem mlinu. Uporablja se isto kot pšenični zdrob. Z kuhanjem v mlekom pripravimo odličen gres, uporabljamo ga za pripravo cmokov za juho ali kot prilogo, peciva, narastkov, pogač.

    Na pol litra tekočine damo 4 žlice pirinega zdroba, dodamo ščepec soli in sladkor po želji ter ob stalnem mešanju kuhamo približno 4 minute.

  • Bio ajdov zdrob Kolenko, 500g

    Bio ajdov zdrob se uporablja podobno kot pšenični zdrob, za pripravo cmokov, peciva, narastkov in pogač. Z kuhanjem v mlekom pripravimo odličen gres, ki mu okus izboljšamo z dodatkom suhega ali svežega sadja, oreščkov ali marmelade.

    Na pol litra tekočine vode ali mleka damo 60 – 80g ajdovega zdroba, dodamo ščepec sladkorja in soli ter ob stalnem mešanju kuhamo dokler se ne zgosti.

  • Domača pšenična bela mehka moka TIP 500 Kolenko

    Je vsekakor najbolj uporabljena in razširjena moka pri nas. Sveže mleta mehka moka Mlinarstvo Kolenko iz slovenske pšenice je fina bela moka, ki jo dobimo jo z valjčnim mletjem osrednjih in srednjih delov jedra. Je praškaste oblike, kakovost lepka je dobra oz. ima dobro pecilnost. Testo iz te moke je zelo raztegljivo, zato jo uporabljamo za peko belega kruha ter ostalih kvašenih izdelkov, za peko biskvitov, torej peciva in tort, peko pice in domačih jajčnih testenin.

    Mešamo jo lahko tako s krušnimi, kot nekrušnmi mokami in jim s tem izboljšamo pecilno vrednost.

    1,506,00
  • Darilni paket MEDENJAK

    Darilni paket vsebuje:

    Domača pirina bela mehka moka 500g
    Akacijev med 250ml
    Kartica z receptom “Medenjaki”
    Darilna škatla

Main Menu