MED S PRAŽENIMI LEŠNIKI – slovenska tradicija za nove generacije
Kremni med s super-okusno lešnikovo pasto je velika uspešnica! Čudovita kremavost in omamen okus prepričata že po prvi žlički. Lešniki so vrhunska hrana in jih po krivici prehitro povezujemo s preveč sladkanimi in tako priljubljenimi namazi iz trgovin. Doma pridelan med s kmetije Vizjak nadomešča ‘na tone’ sladkorja v teh namazih, je super zdrav in z dodano pasto praženih lešnikov, umešanih po domači recepturi, še okusnejši! Med ohranja vse svoje naravne in zdravju koristne sestavine, saj ni termično obdelan in zato popolnoma naraven.
Sestavine: 100 % cvetlični med, ki ga nabere domača čebelja družina na bližnjih travnikih, pasta iz praženih lešnikov
Najboljši namaz za otroke s sanjskim okusom
Kremni med z lešniki je neverjetna kombinacija – poznati bi jo morala vsaka družina! Žlahtno polna aroma praženih lešnikov (… to je tisti omamni vonj, ki vas doseže z uličnih stojnic z dobrotami, ko potujete po velemestih…) je divje okusna. Videti bi morali našo prijateljico, veveričko Fani – raje ga ima od vsega na svetu.
Lešniki v domačem medu kmetije Vizjak so vir čistega zdravja. Njihova hranilna vrednost je izjemno visoka, bogati so z vitamini (E, B6, B2), minerali (magnezij, baker, kalij, selen, fosfor), beljakovinami, ogljikovimi hidrati, vlakninami in pomembnimi aminokislinami. Te pozitivno učinkujejo na delovanje možganov, jim dajejo super moč (pri pomnjenju in učenju), ugodno vplivajo na zdravje in lepoto kože, las in lasišča, varujejo srce, ožilje, mišice, prebavni trakt in kosti ter so vir najboljših antioksidantov. Neverjetno, a je vse res! Odličen sladko-trpek oreščkast okus lešnikov nudi dodatne dimenzije uživanja ob družinskih obrokih in praznovanjih. Kremni med je čudovito mazljiv in nastane s posebno obdelavo, kjer se sladkorni kristali med seboj drgnejo in zato posvetlijo ter zgostijo.
Izboljšajte svoje jedilnike in jedi – s kremnim medom z lešniki
Sladilo | bogat okus in aroma praženih lešnikov obogatita mlečne napitke, kavo in kavne napitke.
Kremni namaz | Zaradi svoje goste, mazljive kremne strukture je odličen nadomestek vsem sladkim namazom. Zaradi prefinjene arome vsak kruh, rogljiček ali pecivo spremeni v posladek. Otroci ga obožujejo!
Kraljevske jutranje kaše |Dodajte žličko kremnega medu z lešniki v jutranjo kašo in postregli boste zdrav, nadvse okusen obrok. Še žlica granole, mletih orehov, mandljev, lana, sezama in voilà – postregli boste kraljevski zajtrk.
Sladice | Palačinke, piškoti, peciva, rogljiči, narastki, mlečni sladoledi… bodo s kančkom kremnega medu postali gurmanska jed.
Če želite zaužiti vse naravne sestavine, ki jih premore med, priporočamo, da ga ne segrevate oziroma ne dodajate tekočinam s temperaturo nad 38 stopinj, saj se tako uničijo nekatere učinkovine. Kljub temu se ga pogosto uporablja pri peki, saj s svojo aromo in naravno sladkostjo obogati okus.
Rok trajanja: Za med je značilna njegova dolgotrajna obstojnost, če se ga hrani ob določenih pogojih. Še nikoli odprt je primeren za užitje tudi tri ali več let od datuma polnjena. Priporočamo, da ga po odprtju kozarčka porabite v 6 mesecih.
Hramba: Hranite ga v suhem, hladnem in temnem prostoru.
Kremni med se že na prvi pogled močno razlikuje od medu, ki smo ga tradicionalno vajeni hraniti v naših kuhinjah.
Njegova struktura je gostejša, bolj kremasta in tako daje občutek bogatejšega okusa. Spominja na namaz in je zato zelo priljubljen tudi med otroci … njihovi starši pa so hvaležni, ker z njim ustvarijo manj nereda. Je idealen, da se malčke navadi na tradicionalen slovenski zajtrk!
Pridelava kremnega medu je nekoliko zahtevnejša, saj zahteva novo znanje, opremo in več časa.
Struktura in izgled kremnega medu nastaneta med posebnim postopkom, s katerim se sladkorni kristali med seboj drgnejo, s tem posvetlijo svojo barvo in zgostijo strukturo.
Kremni med navkljub postopku ostaja popolnoma naraven in ni termično obdelan. Ohrani vse svoje najdragocenejše naravne sestavine, tekom postopka pa mu ne dodajamo ojačevalcev, sladkorja ali morebitnih drugih umetnih dodatkov.