Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija
Temna etiketa
V oljarni Kocbek smo to Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija označili s temno etiketo.
Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija je od leta 2013 uradno slovenski proizvod (olje zaščiteno z geografsko označbo), ki je registriran v evropski uniji. Na območju Štajerske in Prekmurja je dolgoletna tradicija pridelave oljnih buč in predelave bučnih semen v bučno olje, ki sega v 18. stoletje. O tem priča prva stiskalnica, ki je bila ustanovljena na Štajerskem že leta 1750.
V oljarni Kocbek še danes ohranjamo tradicijo predelave, ki smo jo začeli leta 1929. Sodelujemo z lokalnimi (domačimi) pridelovalci in uporabljamo izključno surovino (bučna semena) slovenskega porekla.
Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija z zaščiteno geografsko označbo je jedilno nerafinirano olje, proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen, katera so pridobljena iz buč (Cucurbita pepo) in predelana na območju Štajerske in Prekmurja. Je temno zelene do rdeče barve, z značilnim aromatičnim vonjem in okusom.
V oljarni Kocbek smo to (glede na načina mletja bučnih semen) Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija označili s temno etiketo. Pri postopku toplega stiskanja za ta olja, se semena meljejo na prave kamne, kar da olju še odtenek temnejšo barvo, večjo gostoto in malenkost drugačen okus.
Štajersko prekmursko bučno olje ima ugodno maščobno kislinsko sestavo, in sicer vsebuje okrog 18 g nasičenih maščobnih kislin, okrog 32 g mono nenasičenih maščobnih kislin in okrog 50 g poli nenasičenih maščobnih kislin.
Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija je bogat vir tokoferolov, kajti olje vsebuje okrog 50 mg vitamina E v 100 g olja.
Neto količina: 0,10l, 0,25l, 0,5l,