Bio proso Kolenko, 500g
1,70€
Neoluščeno bio proso se za razliko od ostalih žitaric, ne kuha in uporablja za peko kruha in ostalih sladic. Celo ali zmleto proso dodamo jogurtu, smutiju ali granoli. Pred uporabo jo lahko dan prej namočimo, vendar le v količini, ki jo bomo uporabili za obrok naslednjega dne. Suho sproti zmeljemo v kavnem mlinčku.
Dodatne informacije
Sestava 100% bio proso iz kontrolirane ekološke pridelave in predelave
Poreklo Slovenija
Alergeni Lahko vsebuje sledi glutena
Povprečna hranilna vrednost na 100g
Energijska vrednost 1590kJ/ 380kcal
Maščobe 4,5g
od tega nasičene maščobe 1,0g
Ogljikovi hidrati 54,9g
od tega sladkorji 2,3g
Beljakovine 9,9g
Sol <0,02g
* zgornje vrednosti lahko nihajo glede na letino
Pakiranje in shranjevanje
Moke in zdrobe v mlinarstvu Kolenko meljemo sproti in jih kot ostale naše izdelke; kaše in kosmiče, sproti ročno pakiramo v papirnate vrečke. Za zapiranje uporabljamo belo nit, ki jo na vrečko prav tako ročno zašijemo. Tako moka ostane varno zaprta vse do uporabe. Za odpiranje vrečko postavite z prednjim delom (prepognjen del naj glede stran od vas), proti sebi in začnete odpirati-parati nit od leve proti desni.
Vse kaše, mlevske izdelke in testenine je potrebno hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru.
Mlinarstvo Kolenko
Mlinarstvo Kolenko se nahaja v vasi Gornja Bistrica, ob glavni cesti Črenšovci — Razkrižje, kjer opravljamo obrt mlinarstva od leta1938.
V prekrasnem lesenem mlinu ohranjamo rabo dedovega starega mlinskega kamna iz žive skale, ki ga že desetletja edini v pomurski regiji uporabljamo za mletje polnozrnatih izdelkov. Ko izbiramo med najkakovostnejšimi surovinami, ki jih nato v majhnih količinah glede na potrebe meljemo v mlinu sproti in sveže, ravnamo v skladu s tradicionalnimi znanji mlinarske obrti, s starimi modrostmi, spoštovanjem do narave in poslovne etike s tem, da podpiramo izključno domače lokalne kmetovalce. Plod takega vzajemnega sodelovanja so fini mlinarski izdelki izjemno polnega okusa in prvotne hranljivosti, ob katerih v domači kuhinji zadiši po svežem kruhu, ajdovi kaši in potici. Zares nas osreči, ko kupci vse pogosteje posežejo po skorajda pozabljenih, nekoč pa osnovnih prehrambenih žitih in semenih, kakršni so ajda, proso, pira in kamut.
Žita pridno meljejo mlinski kamni dveh ločenih mlinov, konvencionalnega in ekološkega, kar je edinstvena posebnost v Sloveniji. Ob njima stoji lična butična trgovinica, kjer lahko obiskovalci kupijo ajdovo, pirino, koruzno, pšenično, ovseno, proseno, rženo in kamutovo moko, različne kaše, zdrobe, kosmiče in testenine. Ogled delovanja starih mlinov na kamen v lesenem mlinu, ki velja za lokalno kulturno znamenitost, pa je pristno doživetje življenja te tradicionalne obrti.
Čas obdelave
Ready to ship in 1-2 delovna dneva od Slovenija
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.