Bio koruzni zdrob Kolenko
1,60€ – 2,30€
Bio koruzni zdrob iz Mlinarstva Kolenko je narejen iz najboljše slovenske koruze »trdinka«. Bolj poznan je po imenu polenta, ki je odlična hrana za zadovoljevanje vaše dnevne potrebe po energiji. Marsikdo se ob omembi polente spomni šolskih dni, ko so nam jo za malico postregli z kakavom ali ječmenovo kavo. Odlična pa je tudi z kislim mlekom ali kefirjem.
Naš koruzni zdrob ni termično obdelan oziroma instant, zato ima tudi bolj izrazit okus. Kuhamo ga približno 20 minut v razmerju 1:2 ali 1:3, odvisno od tega, kaj hočete pripraviti. Kot samostojna jed je boljše pripravljen v večjem razmerju, kot priloga k golažu in mesu pa v manjšem. Kot prilogo ga skuhate, razporedite v podolgovatem modelu, ohladite v hladilniku, narežete in popečete na olju ali žaru.
Polenti lahko pri kuhanju okus obogatite z dodatkom svojega priljubljenega sira.
Dodatne informacije
Sestava | 100% koruzni zdrob, iz kontrolirane ekološke pridelave in predelave |
Poreklo | Slovenija |
Alergeni | Lahko vsebuje sledi glutena |
Povprečna hranilna vrednost na 100g
Energijska vrednost | 1439kJ/ 344kcal |
Maščobe | 0,8g |
od tega nasičene maščobe | 0,0g |
Ogljikovi hidrati | 80,0g |
od tega sladkorji | 0,6g |
Beljakovine | 7,4g |
Sol | <0,01g |
* zgornje vrednosti lahko nihajo glede na letino
Pakiranje in shranjevanje
Moke in zdrobe v mlinarstvu Kolenko meljemo sproti in jih kot ostale naše izdelke, sproti ročno pakiramo v papirnate vrečke. Za zapiranje uporabljamo belo nit, ki jo na vrečko prav tako ročno zašijemo. Tako ostane moka varno zaprta vse do uporabe. Za odpiranje vrečko postavite z prednjim delom (prepognjen del naj glede stran od vas), proti sebi in začnete odpirat-parat nit od leve proti desni.
Vse kaše in mlevske izdelke, testenine in semena je potrebno hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru.
Dodatne podrobnosti
Neto količina: | 500g, 1kg |
---|
Mlinarstvo Kolenko
Mlinarstvo Kolenko se nahaja v vasi Gornja Bistrica, ob glavni cesti Črenšovci — Razkrižje, kjer opravljamo obrt mlinarstva od leta1938.
V prekrasnem lesenem mlinu ohranjamo rabo dedovega starega mlinskega kamna iz žive skale, ki ga že desetletja edini v pomurski regiji uporabljamo za mletje polnozrnatih izdelkov. Ko izbiramo med najkakovostnejšimi surovinami, ki jih nato v majhnih količinah glede na potrebe meljemo v mlinu sproti in sveže, ravnamo v skladu s tradicionalnimi znanji mlinarske obrti, s starimi modrostmi, spoštovanjem do narave in poslovne etike s tem, da podpiramo izključno domače lokalne kmetovalce. Plod takega vzajemnega sodelovanja so fini mlinarski izdelki izjemno polnega okusa in prvotne hranljivosti, ob katerih v domači kuhinji zadiši po svežem kruhu, ajdovi kaši in potici. Zares nas osreči, ko kupci vse pogosteje posežejo po skorajda pozabljenih, nekoč pa osnovnih prehrambenih žitih in semenih, kakršni so ajda, proso, pira in kamut.
Žita pridno meljejo mlinski kamni dveh ločenih mlinov, konvencionalnega in ekološkega, kar je edinstvena posebnost v Sloveniji. Ob njima stoji lična butična trgovinica, kjer lahko obiskovalci kupijo ajdovo, pirino, koruzno, pšenično, ovseno, proseno, rženo in kamutovo moko, različne kaše, zdrobe, kosmiče in testenine. Ogled delovanja starih mlinov na kamen v lesenem mlinu, ki velja za lokalno kulturno znamenitost, pa je pristno doživetje življenja te tradicionalne obrti.
Čas obdelave
Ready to ship in 1-2 delovna dneva od Slovenija
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.