Domača koruzna moka Kolenko
1,00€ – 1,60€
Domača koruzna moka Mlinarstva Kolenko iz najboljše vrste koruze “trdinka” pridelane v Sloveniji je mleta na naš stoletni kamen iz žive skale. Moka ima izrazit, poseben vonj in okus.
Idealna je za pripravo koruznega kruha, ki je kompakten in ker ne vsebuje lepka ali glutena malo bolj drobljiv od kruhov ostalih mok. Koruzno moko mešamo z ostalimi mokami, kot je pšenična ali pirina moka. Ker ima rahlo sladek okus je odlična za pripravo različnih sladic, piškotov in palačink. V Prekmurju je posebej priljubljena koruzna zlejvanka in koruzna pogača. Ker koruza naravno ne vsebuje glutena, je primerna za tiste, ki se izogibajo glutenu.
Dodatne informacije
Sestava | 100% koruzna moka, iz kontrolirane ekološke predelave |
Poreklo | Slovenija |
Alergeni | Lahko vsebuje sledi glutena |
Povprečna hranilna vrednost na 100g
Energijska vrednost | 1510kJ/ 361kcal |
Maščobe | 3,6g |
od tega nasičene maščobe | 0,5g |
Ogljikovi hidrati | 77,0g |
od tega sladkorji | 0,6g |
Beljakovine | 6,9g |
Sol | <0,01g |
* zgornje vrednosti lahko nihajo glede na letino
Pakiranje in shranjevanje
Moke in zdrobe v mlinarstvu Kolenko meljemo sproti in jih kot ostale naše izdelke, sproti ročno pakiramo v papirnate vrečke. Za zapiranje uporabljamo belo nit, ki jo na vrečko prav tako ročno zašijemo. Tako ostane moka varno zaprta vse do uporabe. Za odpiranje vrečko postavite z prednjim delom (prepognjen del naj glede stran od vas), proti sebi in začnete odpirat-parat nit od leve proti desni.
Vse kaše in mlevske izdelke, testenine in semena je potrebno hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru.
Dodatne podrobnosti
Teža: | 500g, 1kg |
---|
Mlinarstvo Kolenko
Mlinarstvo Kolenko se nahaja v vasi Gornja Bistrica, ob glavni cesti Črenšovci — Razkrižje, kjer opravljamo obrt mlinarstva od leta1938.
V prekrasnem lesenem mlinu ohranjamo rabo dedovega starega mlinskega kamna iz žive skale, ki ga že desetletja edini v pomurski regiji uporabljamo za mletje polnozrnatih izdelkov. Ko izbiramo med najkakovostnejšimi surovinami, ki jih nato v majhnih količinah glede na potrebe meljemo v mlinu sproti in sveže, ravnamo v skladu s tradicionalnimi znanji mlinarske obrti, s starimi modrostmi, spoštovanjem do narave in poslovne etike s tem, da podpiramo izključno domače lokalne kmetovalce. Plod takega vzajemnega sodelovanja so fini mlinarski izdelki izjemno polnega okusa in prvotne hranljivosti, ob katerih v domači kuhinji zadiši po svežem kruhu, ajdovi kaši in potici. Zares nas osreči, ko kupci vse pogosteje posežejo po skorajda pozabljenih, nekoč pa osnovnih prehrambenih žitih in semenih, kakršni so ajda, proso, pira in kamut.
Žita pridno meljejo mlinski kamni dveh ločenih mlinov, konvencionalnega in ekološkega, kar je edinstvena posebnost v Sloveniji. Ob njima stoji lična butična trgovinica, kjer lahko obiskovalci kupijo ajdovo, pirino, koruzno, pšenično, ovseno, proseno, rženo in kamutovo moko, različne kaše, zdrobe, kosmiče in testenine. Ogled delovanja starih mlinov na kamen v lesenem mlinu, ki velja za lokalno kulturno znamenitost, pa je pristno doživetje življenja te tradicionalne obrti.
Čas obdelave
Ready to ship in 1-2 delovna dneva od Slovenija
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.