Kremni med z ingverjem bo tvoj najboljši zaveznik pri krepitvi imunskega sistema. Ta izdelek je naš prodajni hit, saj se kremna struktura in zmlet ingver v ustih tako prijetno mešata, da se mu je težko upreti.
Kremni med z ingverjem vsebuje dve domači sestavini:
med (97,5%), ki ga pridelajo čebele na naših in okoliških travnikih ter
ingver (2,5%), ki ga gojimo na naši zemlji.
Kremni med ni termično obdelan in je popolnoma naraven. Kremavost medu dosežemo s posebnim načinom obdelave, ki sproži, da se sladkorni kristali med seboj drgnejo in tako posvetlijo ter zgostijo. Takšen med ima nežno kremasto strukturo in je tudi lepše mazljiv.
Kremni med z ingverjem je zaradi svoje kremne in goste strukture posebej primeren kot namaz za na kruh (priporočamo ajdov kruh). Jutro lahko pričneš z bogato sadno solato in ji dodaš še žličko kremnega medu.
Lahko ga uporabiš tudi pri slanih jedeh, kot so ajdovi žganci, popražena svinjina z zelenjavo ali piščanec v sladki omaki (na kitajski način, v voku).
Je odličen dodatek hladnim poletnim napitkom (beri: limonada, domač ledeni čaj), saj te bo ingver napolnil z energijo in te odžejal!
Seveda je primeren tudi za sladkosnede. Ingverjevi piškoti ali osvežilen jabolčni zavitek bodo vedno šli v promet!
Če si želiš zaužiti vse naravne sestavine, ki jih premore med, priporočamo, da ga ne segrevaš oziroma ne dodajaš tekočinam nad 38 stopinj, saj se tako uničijo nekatere učinkovine. Kljub temu se ga pogosto uporablja pri peki, saj s svojo aromo in naravno sladkostjo obogati okus.
Rok trajanja: Za med je značilna njegova dolgotrajnost, če se ga hrani ob določenih pogojih. Še nikoli odprt je primeren za užitje tudi tri ali več let od datuma polnjena. Po odprtju kozarčka priporočamo, da ga porabiš v 6 mesecih.
Hramba: Hrani ga v suhem, hladnem in temnem prostoru.
Kremni med se že na prvi pogled močno razlikuje od medu, ki smo ga tradicionalno vajeni hraniti v naših kuhinjah.
Njegova struktura je gostejša, bolj kremasta in tako daje občutek bogatejšega okusa. Spominja na namaz in je zato zelo priljubljen tudi med otroci … njihovi starši pa so hvaležni, ker z njim ustvarijo manj nereda. Je idealen, da se malčke navadi na tradicionalen slovenski zajtrk!
Pridelava kremnega medu je nekoliko zahtevnejša, saj zahteva novo znanje, opremo in več časa.
Struktura in izgled kremnega medu nastaneta med posebnim postopkom, s katerim se sladkorni kristali med seboj drgnejo, s tem posvetlijo svojo barvo in zgostijo strukturo.
Kremni med navkljub postopku ostaja popolnoma naraven in ni termično obdelan. Ohrani vse svoje najdragocenejše naravne sestavine, tekom postopka pa mu ne dodajamo ojačevalcev, sladkorja ali morebitnih drugih umetnih dodatkov.
Svež ingver narežemo na tanke rezine in jih sušimo na naši stari krušni peči. Od 10 do 14 dni vzdržujemo blago temperaturo, ki poskrbi, da se ingver čisto posuši. S sušenjem preprečimo fermentacijo ingverja v medu. Nato ga v pravem razmerju enakomerno vmešamo v kremni med.








