Bio ajdova kaša-hladno luščena Kolenko, 500g
3,51€3,90€ (-10%)
Za razliko od klasične ajdove kaše poznane pri nas, ki je predelana, kuhana in pražena in od uvoženih praženih različic je surova ajdova kaša popolnoma nepredelana. S tem ohrani kar 30% več hranljivih snovi.
Ima nekoliko drugačen okus od nam bolj poznane ajdove kaše. Ni tako izrazit, ima pa prijeten blag oreškast okus. S tem, da je surova, jo lahko kalimo, ter kot tako dodamo solatam ali smutijem. Primešamo jo v granolo ali pa jo skuhamo kot klasično ajdovo kašo v razmerju z vodo 1:2. Pripravimo jo kot prilogo, nadomestek riže v rižotah, hladno solato, skuhamo juho, naredimo ajdov narastek ali spečemo fermentiran ajdov kruh.
Tako kot vsa druga žita, oreščki in semena vsebuje tudi ajda zaviralce encimov, ki motijo absorpcijo vitaminov in mineralov ter povzročajo prebavne težave. Zato je potrebno vsaj namakanje, da postanejo bolj prebavljivi. Kaljenje pa vas popelje na povsem novo raven, saj kalčki za rast uporabljajo škrob in s tem zmanjšajo glikemično obremenitev ajde. Zato so koristni za vse, ki se spopadajo s prekomerno rastjo kandide ali nihanjem krvnega sladkorja.
Dodatne informacije
Sestava | 100% ajdova hladno luščena kaša iz kontrolirane ekološke pridelave in predelave |
Poreklo | Slovenija |
Alergeni | Lahko vsebuje sledi glutena |
Povprečna hranilna vrednost na 100g
Energijska vrednost | 1543kJ/369kcal |
Maščobe | 3,5g |
od tega nasičene maščobe | 0,59g |
Ogljikovi hidrati | 65,6g |
od tega sladkorji | 0,29g |
Vlaknine | 8,26g |
Beljakovine | 17,2g |
Sol | 0,01g |
* zgornje vrednosti lahko nihajo glede na letino
Pakiranje in shranjevanje
Vse kaše, mlevske izdelke in testenine je potrebno hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru.
Mlinarstvo Kolenko
Mlinarstvo Kolenko se nahaja v vasi Gornja Bistrica, ob glavni cesti Črenšovci — Razkrižje, kjer opravljamo obrt mlinarstva od leta1938.
V prekrasnem lesenem mlinu ohranjamo rabo dedovega starega mlinskega kamna iz žive skale, ki ga že desetletja edini v pomurski regiji uporabljamo za mletje polnozrnatih izdelkov. Ko izbiramo med najkakovostnejšimi surovinami, ki jih nato v majhnih količinah glede na potrebe meljemo v mlinu sproti in sveže, ravnamo v skladu s tradicionalnimi znanji mlinarske obrti, s starimi modrostmi, spoštovanjem do narave in poslovne etike s tem, da podpiramo izključno domače lokalne kmetovalce. Plod takega vzajemnega sodelovanja so fini mlinarski izdelki izjemno polnega okusa in prvotne hranljivosti, ob katerih v domači kuhinji zadiši po svežem kruhu, ajdovi kaši in potici. Zares nas osreči, ko kupci vse pogosteje posežejo po skorajda pozabljenih, nekoč pa osnovnih prehrambenih žitih in semenih, kakršni so ajda, proso, pira in kamut.
Žita pridno meljejo mlinski kamni dveh ločenih mlinov, konvencionalnega in ekološkega, kar je edinstvena posebnost v Sloveniji. Ob njima stoji lična butična trgovinica, kjer lahko obiskovalci kupijo ajdovo, pirino, koruzno, pšenično, ovseno, proseno, rženo in kamutovo moko, različne kaše, zdrobe, kosmiče in testenine. Ogled delovanja starih mlinov na kamen v lesenem mlinu, ki velja za lokalno kulturno znamenitost, pa je pristno doživetje življenja te tradicionalne obrti.
Čas obdelave
Ready to ship in 1-2 delovna dneva od Slovenija
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.